İntramusküler dexmedetomidin premedikasyonunun peroperatif hemodinami, plazma norepinefrin kortizol ve glukoz konsantrasyonları üzerine etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 171791
  2. Yazar: CENGİZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİNNUR SARIHASAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, deksmedetomidin, cerrahi stres yanıt
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışma premedikasyonda im olarak kullanılan dexmedetomidinin hemodinamik parametreler, indüksiyondaki ve postoperatif dönemdeki opioid tüketimi ayrıca plazma katekolamin, glukoz ve kortizol düzeyleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmaya etik kurulu izni ve hastanın onayı ile genel anestezi altoda elektif abdominal cerrahi planlanan (bir saatten kısa olmayan histerektomi, herni onarımı apendektomi gibi laparatomi vakaları) ASAI-II, yaşlan 20-55 arasında olan 57 hasta alındı. Çalışma prospektif olarak planlandı. Diabetes mellitus, renal hastalıklar, malign hastalıklar, kardiyopulmoner hastalıklar, diüretik, antihipertansif ilaç veya digoxin kullamlması gereken hastalıkları olan hastalar çalışma dışmda tutuldu. Hastalar rasgele olarak iki gruba ayrıldı. Birinci grupta 30 hastaya (Grup D dexmedetomidin grubu) dexmedetomidin hidroklorür 200mcg/2ni(PtecedexR, Abbott) ikinci grupta 27 hastaya (Grup K, kontrol grubu) yalnızca rutin premedikasyon verildi. Her iki gruptaki hastalara rutin premedikasyon olarak 2200 - O600'da 5 mg diazepam ve 0600'da 40 mg famotidin verildi. Dexmedetomidin grubunda dexmedetomidin indüksiyondan 60-90 dk. önce deltoid adelesi içerisine 1 mcg/kg dozunda ve serum fizyolojik ile 3 mi tamamlandıktan sonra uygulandı. İndüksiyonda 4 mg/kg tiyopental, idamede %66 N2O % 33 O2 ve % 3-6 desfluran kullanıldı. Nöromusküler blok indüksiyonda 0,2 mg/kg, idamede ise 0,03 mg/kg cisatracurium ile sağlandı. Sıvı idamesi 15ml/kg/s serum fizyolojik ile, kan kayıpları kaybedilen miktarın üç katı serum fizyolojik ile karşılandı. Monitörizasyon rutin EKG, pulse oximetre ve noninvaziv kan basıncı ölçümü ile yapıldı. Üst extremitelerden herhangi birine antekübital venden NE, kortizol glukoz tayini için kan almak amacıyla 20 G anjioket takıldı. Diğer extremitenin uygun bir yerinden ise sıvı idamesinin sağlanması için 20-22 G intravenöz kanül yerleştirildi. İntraoperatif dönemde kalp hızı, sistolik-diastolik ve ortalama kan basından, oksijen satürasyon takibi yapıldı aynca NE, kortizol, glukoz tayini için indüksiyondan 1 saat önce, cilt insizyonundan 1 dk ve 30 dk sonra, cilt kapandıktan 1 dk sonra venöz kan örnekleri alındı. Hastalar operasyon odasına alınmadan hemen önce indüksiyondan 1, 5 10, 15, 20, 40, 60, 90, 120 dk sonra, ekstübasyon sırasında ve sonrasındaki 5., 10. 20. IV30. dk SAB, DAB, OAB, KAH ve Sp02 değerleri kaydedildi. Sistolik kan basıncı 160 veya diyastolik 90 mmHg'nin üzerinde olan hastalara indüksiyonda 1 mcg/kg fentanil uygulandı ve bu hastalar kaydedildi. Operasyon bitiminde kas gevşetici antagonize edilip spontan solunumu yeterli olan hastalar ayılma ünitesine alındı. Postoperatif bulantı-kusma, hipotansiyon, hipertansiyon titreme ve ağrı şikayetlerinin olup olmadığı ve nasıl tedavi edildiği kaydedildi. Postoperatif ağrı Vizüel Analog Skala kullanılarak değerlendirildi. VAS > 5 ise 0.5 mg/kg meperidin yapıldı. Her iki grup arasında preoperatif, intraoperatif ve ekstübasyon sonrası kalp atım hızlan arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Kontrol grubunun entübasyon sonrası 20. ve 60. dakikalardaki OAB değerleri dexmedetomidin grubunun 20. ve 60. dakikalardaki ortalama arter basınçlarından daha yüksekti (p0.05). Dexmedetomidin grubunda indüksiyonda opioid kullanımı kontrol grubuna göre daha azdı (pO.001). Postoperatif dönemde opioid kullanımı arasında ise fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak: 1 mcg/kg dexmedetomidinin im olarak premedikasyonda kullanılması ile indüksiyonda ve postoperatif dönemde opioid ihtiyacı azalmış, anestezi ve cerrahi strese karşı gelişen plazma norepinefrin konsantrasyonlanndaki artış baskılandı. İM dexmedetomidinin premedikasyonda diğer ajanlara bir alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of our study was to investigate the effect of dexmedetomidine premedication on hemodynamic parameters, plasma Cortisol, noradrenaline, glucose levels and requirements of opiate for induction and postoperative period. This study was approved by the Ondokuz Mayıs University Ethics Committee and all subjects gave written informed consent. This study was planned prospectively and population consisted of 57 patients (ASA I-II, aged 20-55 years) undergoing elective abdominal surgery (such as appendectomy or hysterectomy etc.). Patients with diabetes mellitus, renal diseases malign diseases, cardiac or respiratory diseases, drug use (diuretics,anti-hypertansive drugs or digoxin) were excluded from study. All patients intravenously received thiopentone sodium 4 mg/kg for induction of anesthesia. Then maintenance of anesthesia was provided with %66 N20 and %3-5 desflurane in %33 oxygen. 0.2 mg/kg of cisatracurium was given to facilitate laryngoscopy and endotracheal intubation. 15 ml/kg/h saline was given for fluid therapy and then amount of blood loss replaced by means of three in kind of saline. On the patients' arrival in the operating room electrocardiographic monitoring, pulse oxymetre and automatic noninvasive blood pressure measurement were started. On the day of surgery, all patients received oral diazepam 10 mg and 40 mg famotidine 120-150 minutes before induction of anesthesia. Patients were divided into two groups; Group I (Dexmedetomidine Group: dexmedetomidine hydroclorur 200 meg/ 2ml(PrecedexR, Abbott) ) and Group II (Control Group). Group I patients (n=30) received 1 jig/kg dexmedetomidine in saline (total volume 3 ml) in the deltoid muscle. No other premedication was given to the control group (n=27). Mean arterial pressures (MAP) heart rates (HR), peripheric oxygen saturation (Sp02) were recorded before operation 1,5, 10, 15, 20, 30, 40, 60, 90, 120 minutes after intubation, while extubation and 5, 10 20, 30 minutes after extubation. Blood was drawn to check the plasma Cortisol noradrenaline (NA) and glucose levels 1 hour before induction, 1 and 30 minutes after skin incision, 1 minute after skin closure. If Sistolic arterial pressure was above 160 or diastolic pressure was above 90 mmHg, 1 ug/kg fentanyl was administered and dose was recorded. No opiate narcotics were administered during the operation. At the end of VIanesthesia neuromuscular blockade was antagonized with 0.04 mg/kg of neostigmine and 0.02 mg/kg of atropine. Postoperative complications (nausea-vomiting, hypo/hypertension shivering, pain) were recorded. Postoperative pain was evaluated with visuel analog scala. 0.5 mg/kg meperidine were given to patients when VAS was >4. Patient characteristics and duration of anesthesia were similar. There were not significant statistically HR during preoperative, intraoperative and after extubation between two groups (p>0.05). In control group, HR and MAP increased after intubation and extubation when compared to baseline values. Howover in dexmedetomidine group HR, MAP were similar to baseline values. During surgery, HR was lower than baseline values in both groups. MAP values 20 and 60 minutes after intubation were higher in control group than dexmedetomidine group (PO.05). In dexmedetomidine group plasma NA values 1 and 30 minutes after skin incision decreased when compared to baseline values. However plasma NA values increased in control group during surgery. In control group plasma NA level 1 minute after skin closure was higher than dexmedetomidine group. There were no significant differences between groups in the Cortisol and glucose levels (p>0.05). Neverthless in control group requirement opiate for induction was higher than dexmedetomidine group (p0.05). As a result: we found that 1 mcg/kg of im dexmedetomidine premedication reduced requirement opiate for induction and postoperative period at the same time NA level after surgical incision without any changes in haemodynamic parameters, Cortisol and glucose levels. We concluded that im dexmedetomidine premedication should be alternative other premedicant agents. Key Word: Premedication, dexmedetomidine, surgery stress response. VII