Obezite tedavisinin oksidatif stres ve antioksidan düzeylerine etkisi
The effect of obesity therapy on oxidative stress and antioxidant levels
  1. Tez No: 171849
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAĞRAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, orlistat, MDA, katalaz, nitrik oksid VII, Obesity, orlistat, MDA, catalase. nitric oxide. IX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Obezite Tedavisinin Oksidatif Stres ve Antioksidan Düzeylerine Etkisi Obezite, tüm dünyada sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Obezite kalp-damar hastalıkları, diyabetes mellitus, hipertansiyon gibi. komplikasyonları ile de bir halk sağlığı problemidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda obezitede oksidatif stresin arttığı ve antioksidan defansta azalma olduğu gösterilmiştir. Obezite tedavisinde kullanılan birçok ilaç, yan etkileri nedeniyle klinik kullanımdan çekilmiştir. Orlistat, günümüzde obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Orlistat, pankreatik ve gastrik lipaz inhibisyonu ile barsaklardan yağ emilimini %30 oranında azaltarak kilo kaybı sağlamaktadır. Kilo kaybı ve kan lipid parametrelerine olan olumlu etkisi son zamanlarda yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Orlistat ile sağlanan kilo kaybının oksidatif stres ve antioksidan sistem üzerine olan etkisi henüz yeterince irdelenmemiştir. Çalışmamızda obezite tedavisi için kullanılan orlistat' m oksidatif stres göstergesi olan Malondialdehit (MDA), antioksidan olarak süperoksid dismutaz (SOD), katalaz, ve endotelyal fonksiyonunun göstergesi olan nitrik oksid (NO) düzeyleri üzerine olan etkileri araştırıldı. Ayrıca beden kitle indeksi, bel/kalça oram, tansiyon arteriyel (TA), kan şekerleri üzerine olan etkileri değerlendirildi. Bu amaçla Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi tıp fakültesi, iç hastalıkları polikliniğine başvuran beden kitle indeksi (BKİ) 30 ve üzerinde olan hipertansiyon, diyabetes mellitus, tiroid disfonksiyonları, kronik karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği ve başka sistemik hastalığı olmayan 27'si kadın 11 'i erkek toplam 38 hasta çalışmaya alındı. Kadınların yaş ortalaması 40,90 ± 92 ( yaş aralığı 23-55), erkeklerin yaş ortalaması 41,77 ± 8,56 ( yaş aralığı 25-54) idi. Hastalara önce 3 aylık diyet tedavisi ve egzersiz programı uygulandı. Bu tedaviyi takiben hastalar günde 3 defa Orlistat kapsül, diyet ve egzersiz tedavisine alınarak başlangıçta ve 3 aylık tedavi sonrasındaki parametreleri karşılaştırıldı. Tedavi sonunda, katalaz (6,10 ± 2,98 iken, 9,27 ± 2,87, p= 0,01) ve NO (126,17 ± 74,60 iken, 247,24 ± 164,78, p= 0,01) seviyelerinde istatistik olarak anlamlı artış saptandı. Ayrıca, BKÎ (34,72 ± 3,92 iken, 33,46 ± 3,92, p= 0,01), bel/kalça (0,83 ± 0,07 iken 0,83 ± 0,08, p= 0,03), vücut yağ kitlesi (40,47 ± 7,01 iken, 39,38 ± 8,21, p*= 0,01), sistolik kan basıncı (118,68 ± 6,74 iken, 113,68 ± 6,22, p=0,01) ve total kolesterol (215,50 ± 37,69 iken, 197,89 ± 36,53, p=0,01) değerlerinde istatistik olarak anlamlı azalma saptandı VIBu sonuçlar, obezite tedavisinde kullanılan orlistat'ın kilo kaybı ve lipid parametrelerine olumlu etkisi yanında; antioksidan sistem ve endoteliyal fonksiyon üzerine de yararlı etkileri olabileceğini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Obesity Therapy on Oxidative Stress and Antioxidant Levels Obesity is stil a common and frequently disease seen in worldwide, it is also a public healty problem because of its related complications (such cardiovascular disaese, diabetes mellitus, hypertension etc.) recent studies showed that oxidative stres have been increasing and antioxidant defence decreases in obesity. Many drugs which has been used fort the treatment of obesity now are not used fort he the treatment. Orlistat, recently commonly used fort he treatmant of obesity. Orlistat,by the inhibition of pancreatic ve gastric lipase.emission of faty from the intestine decrease %30 and decreases the weightThe Orlistat's usefull effect on lipid parameters and weight loss have been showed by recent studies.But, weight loss of orlistat, have not been investigated on the effect oxidative stres and antioxidant system. In our study, we investigated the effect of orlistat which used in obesity, on indicator of oxidative stress Malondialdehyde (MDA) and antioxidant superoxide dismutase (SOD), catalase, and nitric oxide (NO) levels. Also we studied the effects on BMI, waist/hip ratio, blood pressure and glucose levels. Thirty-eight patients (27 females and 11 males) who admitted to Kahramanmaraş sutcu imam university, medical faculty internal medicine department and included in the study. All of the patient's BMI > 30 and none of them have hypertension, diabetes mellitus and troid disfunction, chronic liver disease and heart disfunction and other systemic diseases. The mean age of women was 40,90 ± 92 ( range 23-55) and males was 41,77 ± 8,56 ( range 25-54). Three months after onset of diet and exercise, we added orlistat (three times per day) to therapy. We compared parameters before and after this therapy. After the therapy, NO (126,17 ± 74,60, 247,24 ± 164,78, p= 0,01) and catalase (6,10 ± 2,98, 9,27 ± 2,87, p= 0,01) levels increased and this increases were statistically significant. BMI (34,72 ± 3,92, 33,46 ± 3,92, p= 0,01), waist/hip ratio(0,83 ± 0,07, 0,83 ± 0,08, p= 0,03), systolic blood pressure (118,68 ± 6,74, 113,68 ± 6,22, p=0,01), total kolesterol (215,50 ± 37,69, 197,89 ± 36,53, p=0,01) and body fat ratio (40,47 ± 7,01, 39,38 ± 8,21, p= 0,01), decreased statistically significant. VIIIIn our conclusion, orlistat which are used fort he treatment of obesity the usefull effect on wheight loss and lipid parameters, shows that orlistat may have some usefull effect on endotelial system and and antioxidant system.