Nazal polipozisli hastalarda kortikosteroid tedavisi öncesi ve sonrası serum adenozin deaminaz düzeyleri
Serum adenosine deaminase levels in patients with nasal polyposis before and after corticosteroid treatment
- Tez No: 171972
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET AKİF SOMDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polipozis, adenozin deaminaz, T-hücre, kortikosteroidler, Nasal polyposis, adenosine deaminase, T-cell, corticosteroids. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Amaç: Nazal polipozisli hastalarda serum adenozin deaminaz aktivitesinin araştırılması ve kortikosteroid tedavisinin serum adenozin deaminaz düzeylerine olan etkisinin incelenmesi. Hastalar ve yöntem: Çalışma yirmi dört nazal polipozisli hastada ve yirmi dört sağlıklı kontrolde yapıldı. Hastalar on günlük sistemik-oral prednizolon ve bir aylık bilateral topikal-nazal budesonid ile tedavi edildi. Tedavi öncesi ve sonrası semptomlar ve polip büyüklüğü oluşturulmuş bir skorlama sistemine göre değerlendirildi. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez ve sağlıklı kontrollerden ise bir kez kan örneği alındı. Kanlardan elde edilen serum örneklerinde spektrofotometrik metodla adenozin deaminaz düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel çalışmada Student-? ve Wilcoxon signed rank testleri kullanıldı. Bulgular: Serum adenozin deaminaz düzeylerinin ortalama değeri hasta grubunda tedavi öncesi 19.7 + 4.4 U/L, tedavi sonrası 18.3 ± 6.7 U/L, kontrol grubunda ise 14.4 ± 2.8 U/L olarak bulundu. Nazal polipozisli hastalarda serum adenozin deaminaz seviyeleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulundu (PO.05). Tedavi sonrası semptom skorları ve polip büyüklüğü anlamlı olarak düşük bulundu (PO.05). Kortikosteroid tedavisinin serum adenozin deaminaz düzeylerine etkisi istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı (P>0.05). Sonuç: Serum adenozin deaminaz düzeyinin tedavi takibinde kullanılabilirliğini göstermek için remisyona giren hastalarda serum adenozin deaminaz düzeyleri ile birlikte lokal doku adenozin deaminaz düzeylerini gösteren daha ileri çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SERUM ADENOSINE DEAMINASE LEVELS IN PATIENTS WITH NASAL POLYPOSIS BEFORE AND AFTER CORTICOSTEROID TREATMENT ABSTRACT Aim: To investigate serum adenosine deaminase activity in patients with nasal polyposis and the effect of corticosteroid treatment on serum adenosine deaminase levels. Patients and methods: This study was performed on twenty-four patients and twenty-four healthy controls. Patients were treated with systemic-oral prednisolone for ten days and topical-nasal budesonide bilaterally for one month. Before and after treatment, symptoms and polyp size were assessed by an established scoring system. Blood samples were taken from patients (before and after treatment) and from healthy controls. Adenosine deaminase levels were measured by spectrophotometric method in serum samples extracted from blood. Student-/ and Wilcoxon signed rank tests were used for statistical analysis. Results: Mean value of serum adenosine deaminase levels in patient group was found 19.7 ± 4.4 U/L before treatment, 18.3 ± 6.7 U/L after treatment and it was found 14.4 ± 2.8 U/L in control group. Serum adenosine deaminase levels in patients with nasal polyposis were found significantly higher when compared with healthy controls (PO.05). After treatment, symptom scores and polyp size were found significantly lower (PO.05). The effect of corticosteroid treatment on serum adenosine deaminase levels was not found statistically significant (P>0.05). Conclusion: Further studies showing both serum adenosine deaminase levels and local tissue adenosine deaminase levels are necessary in patients who have entered remission to show the availability of serum adenosine deaminase levels for following-up treatment.