The influence of digital technologies on the interaction of design and manufacturing processes
Sayısal teknolojilerin tasarım ve üretim süreçlerinin etkileşimi üzerindeki etkileri
- Tez No: 172250
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM), geometrik modelleme, sayısal tasarım stratejileri vii, computer aided design (CAD), computer aided manufacturing (CAM), geometric modeling, digital design strategies
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ SAYISAL TEKNOLOJİLERİN TASARIM VE ÜRETİM SÜREÇLERİNİN ETKİ LEŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Çıngı, Güney Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Ünay Ocak 2006, 120 sayfa Bu çalışma, sayısal teknolojilerin genel durumunu, modelleme becerileri, üretim teknikleri, malzeme bilimi, ve tasarım stratejilerindeki ilerlemeler yoluyla ifade ederek; bunların tasarım ve üretim süreçlerinin etkileşimi üzerindeki etkilerini incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bilimin çeşitli alanlarındaki teknolojik gelişmelerle ulaşılan sayısal çağ, diğer bütün alanları olduğu gibi, mimarlığı da etkilemiştir. Böylece, bu günümüz ortamında, mimarın rolü yeniden tanımlanırken yeni sunulan tasarım araçları ve yapım endüstrisine yeni olan malzemeler, mimarlıkta yeni bir mekansal ve tektonik anlayış ortaya çıkarmıştır. Sayısal tasarım ve üretim teknolojilerinin mimarlıkta kullanımında öncü olan Frank O. Gehry ve ofisinin evrimsel süreci, mimarlık alanındaki daha önce incelenmiş ge- vilişmeleri vurgulayan ve sayısal olarak tasarlanan ve üretilen yapıların tektoniklerini imgeleyen örnekler yoluyla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF DIGITAL TECHNOLOGIES ON THE INTERACTION OF DESIGN AND MANUFACTURING PROCESSES Çıngı, Güney M.S., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay January 2006, 120 pages This study aims to analyze and evaluate the influence of digital technologies on the inter action of design and manufacturing processes by representing an outlook of digital tech nologies through developments in modeling capabilities, manufacturing techniques, mate rial science, and design strategies. The digital era reached by the technological developments in different fields of sci ence influenced the field of architecture, just like the others. Thus, a new kind of spa tial and tectonic quality in architecture is emerging with the lately introduced design tools and materials that are novel to the building industry, while redefining the role of architect in this contemporary medium. The evolutionary process of Frank O. Gehry and his office, being a pioneer in using digital design and manufacturing tools in architecture, is represented with realized ivexamples that point out the formerly discussed developments in the realm of archi tecture and visualize the tectonics of the digitally designed and produced buildings; culminating with the case study of Guggenheim Museum, Bilbao.