Locating the structure-agency dichotomy in architecture: Workers' club as a type of social condenser in the soviets 1917-32
Sosyal yapı-aktör çatışmasını mimarlık üzerinden değerlendirmek: Sovyetler'de toplumsal yoğunlaştırıcı olarak işçi kulüpleri 1917-32
- Tez No: 172251
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sovyet mimarlığı, Rus Konstrüktivistleri, toplumsal yoğunlaştırıcı, işçi kulüpleri, sosyal yapı-aktör çatışması, yaratıcı birey, Konstantin Melnikov, Ivan Leonidov, Soviet architecture, Constructivism, social condenser, workers' clubs, the (social) structure-agency dichotomy, creative individual, Konstantin Melnikov, Ivan Leonidov. IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZ SOSYAL YAPI - AKTÖR ÇATIŞMASINI MİMARLIK ÜZERİNDEN YENİDEN DEĞERLENDİRMEK: SOVYETLER'DE TOPLUMSAL YOĞUNLAŞTIRCI OLARAK İŞÇİ KULÜPLERİ 1917-32 Önen, Hasan Isben Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güven Arif Sargın Ocak 2006, 112 sayfa Bu tez Ekim Devrimi sonrası 1917-32 yılları arasında mimarlığın toplumu dönüştürme araçlarının en önemlisi olarak görüldüğü Sovyetler Birliği'ne odaklanıyor. Bu çerçevede en etkin değişimin üzerinden planlandığı, yeni ve kolektif bir yaşam tarzının mimari öngörüsü olan ve“toplumsal yoğunlaştırıcı”(social condenser) olarak adlandırılan yapılar üzerinden sosyal aktör (agent) ve sosyal yapı (structure) tartışması yeniden konumlandırılıyor. Toplu olarak hareket etmenin, üretmenin ve yaşamanın yüceltildiği, mimarlığın bir propaganda ve dönüştürme aracı olarak görüldüğü bir dönemde yaratıcı bireyin (sosyal aktör) kendi iç dünyasındaki kavramlara ve doğrulara sahip çıkma çabası dönemin iki önemli mimarı Konstantin Melnikov ve Ivan Leonidov'un tasarladıkları işçi kulüpleri üzerinden irdeleniyor. Sonuç bölümünde ise bu tartışmanın ışığında Türkiye'de cumhuriyet ile kurulmaya başlanan ve bir tür“toplumsal dönüştürücü”olarak görülebilecek olan Halkevleri'nin eleştirel bir genel değerlendirmesi yapılıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCATING THE STRUCTURE-AGENCY DICHOTOMY IN ARCHITECTURE: WORKERS' CLUB AS A TYPE OF SOCIAL CONDENSER IN THE SOVIETS 1917-32 Önen, Hasan Isben M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven Arif Sargın January 2006, 112 pages This thesis focuses on the Soviets after the October Revolution, between 1917 and 1932, in which architecture was seen as the crucial apparatus to transform the society. Within this framework it approaches to social condensers which were perceived as architectural foresights and buildings that aims to transform the society and promote a new, collective way of life and relocates the (social) structure and agency dichotomy in architecture. Furthermore the effort of the creative individual (agent) to preserve his inner-domain is searched through the workers' club designs of two important architects Konstantin Melnikov and Ivan Leonidov and furthermore trying to understand on which principles they established their architecture. Whereas the conclusion includes a critical evaluation on“halkevleri”(people's houses) as having similar social premises within the scope of the general framework of the study.