Middle grade students' abilities in translating among representations of fractions
İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin kesirler konusunda temsil biçimleri arasındaki dönüşümleri yapabilme becerileri
  1. Tez No: 172252
  2. Yazar: GÖNÜL KURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, temsil biçimleri, kesirler, ilköğretim 6, ve 8. sınıf öğrencileri. vii, Mathematics education, representations, fractions, middle grade students
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRENCİLERİNİN KESİRLER KONUSUNDA TEMSİL BİÇİMLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜMLERİ YAPABİLME BECERİLERİ Kurt, Gönül Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Erdinç ÇAKIROĞLU Ocak 2006, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı: (1) devlet okullarında eğitim gören ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin kesirler konusunda temsil biçimleri arasındaki dönüşümleri yapabilme becerilerini incelemek ve (2) cinsiyet ve sınıf seviyesinin bu beceriler üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada ölçüm aracı olarak“Kesirlerle ilgili Temsil Biçimleri Arasında Dönüşüm Yapabilme Becerileri Testi”geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Çalışma, 2005-2006 sonbahar döneminde, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinden rastgele seçilen 19 devlet ilköğretim okulundan, 1456 altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. viHer öğrencinin yanlış olarak değerlendirilen cevapları sınıf seviyelerine göre incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en sık verilen yanlış cevaplar, en kolay ve en zor sorular belirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, sınıf seviyesinin ve cinsiyetin öğrencilerin ortalama puanlarına etkisini incelemek için iki yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Öğrenci cevaplarının incelenmesi sonucu, öğrencilerin kesirler konusunda dönüşüm yapabilme becerilerinin düşük olduğu görülmüştür. En sık yapılan yanlış cevaplar, sayı doğrusu ve bileşik kesirleri temsil eden alan modellerini içeren dönüşümlerde görülmüştür. Testteki en düşük ortalama 6. sınıf, en yüksek ortalama ise 8. sınıf öğrencilerine aittir. İstatistiksel analizlerin sonuçları, sınıf seviyesinin öğrencilerin çoklu temsil biçimleri arasında dönüşüm yapabilme becerileri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kız öğrencilerin testten aldıkları ortalama puanlarının erkeklerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MIDDLE GRADE STUDENTS' ABILITIES IN TRANSLATING AMONG REPRESENTATIONS OF FRACTIONS Kurt, Gönül M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Erdinç ÇAKIRO?LU January 2006, 112 pages The aim of the study is two fold: (1) to determine middle grade students' abilities in translating among representations of fractions concept and (2) to investigate the effect of grade level and gender on students' abilities in translating among representations. In this study the“Translations among Representations Abilities Test (TRAT)”was developed and used as a measuring instrument. The study was conducted in 19 randomly selected public elementary schools throughout Yenimahalle and Çankaya districts of Ankara with a total of 1456 sixth, seventh, and eight grade students in 2005-2006 fall semester. Each student's responses which were considered as incorrect were examined according to their grade levels. Based on the findings, the most frequent incorrect response types, the easiest, and the most difficult items IVwere identified. In addition to these findings, two-way analysis of variance model (ANOVA) was used in order to investigate the effects of grade level and gender on students' total scores on the TRAT. To the results of the examinations of students' responses, it was seen that students' abilities in translating among representations of fractions were low. The most frequent incorrect responses were seen in translations which include number line models and region models representing improper fractions. The lowest mean score was belonged to the sixth graders; while the highest mean score was belong to the eighth graders. Results of the statistical analyses revealed that grade level had a statistically significant main effect on students' abilities in translating among representations. Additionally, it was seen that, female students had higher mean scores on the TRAT than males.