Fatigue crack growth analysis models for functionally graded materials
Fonksiyonel olarak derecelendirilmiş malzemeler için yorulma çatlağı ilerlemesi analiz modelleri
  1. Tez No: 172261
  2. Yazar: BARIŞ SABUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERKAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Olarak Derecelendirilmiş Malzeme, Yorulma Çatlağı İlerlemesi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Eliptik Çatlak vı, Functionally Graded Materials, Fatigue Crack Growth, Finite Element Method, Elliptical Crack
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ FONKSİYONEL OLARAK DERECELENDİRİLMİŞ MALZEMELER İÇİN YORULMA ÇATLAĞI İLERLEMESİ ANALİZ MODELLERİ Sabuncuoğlu, Banş Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Serkan Dağ Ocak 2006, 92 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı, mod I çevrimsel yük altodaki foksiyonel derecelendirilmiş malzemelerde sonlu eleman yöntemi kullanılarak yorulma çatlağı ilerlemesi analiz yöntemi geliştirilmesidir. Çalışmaya ASTM E399 standardında verilen test numunelerinin analizleri ile başlanmıştır. Fonksiyonel derecelendirilmiş malzemenin modellenmesi için malzeme özelliklerinin kalınlık boyunca değişim fonksiyonuna göre değiştiği varsayılmıştır. Sonuçlar farklı değişim fonksiyonlarının çatlak ilerleme davranışına etkisini göstermektedir. İkinci bölümde, mühendislik uygulamalarında sıkça rastlanan eliptik çatlağın ilerlemesi incelenmiştir. Öncelikle, homojen malzeme için çatlak düzlemine dik mod I çevrimsel yük uygulanarak, belirli çevrim sayısı kadar çatlak ilerleme profilleri elde edilmiştir. Daha sonra kod, fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler için geliştirilmiştir. Malzeme özelliklerinin çatlağın majör veya minör eksenleri boyunca üstel fonksiyonla değiştiği varsayılmıştır. Sonuçlar, çatlak profilinin ve malzeme özelliklerinin etkisinin incelenmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATIGUE CRACK GROWTH ANALYSIS MODELS FOR FUNCTIONALLY GRADED MATERIALS Sabuncuoğlu, Bans M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Serkan Dağ January 2006, 92 pages The objective of this study is to develop crack growth analysis methods for functionally graded materials under mode I cyclic loading by using finite element technique. The study starts with the analysis of test specimens which are given in ASTM standard E399. The material properties of specimens are assumed to be changing along the thickness direction according to a presumed variation function used for the modeling of functionally graded materials. The results of the study reveal the influence of different material variation functions on the crack growth behavior. In the second part, the growth of an elliptical crack which is a common case in engineering applications is analyzed. First, mode I cycling loading is applied perpendicular to the crack plane and crack growth profiles for a certain number of cycles are obtained for homogeneous materials. Then, the code is extended for the analysis functionally graded materials. The material properties are assumed to vary as an exponential function along the major or minor axis direction of the crack. The results can be used to examine the crack profile and material constants' influence for a certain number of cyclic loading. IV