Facilitating conceptual chance in atom, molecule, ion and matter
Atom, molekül, iyon ve madde kavramlarının öğrenilmesinde kavramsal değişim metinlerinin etkisi
- Tez No: 172262
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim Metinleri, Benzetme, Geleneksel Fen Bilgisi Öğretim Metodu, Kavram Yanılgısı, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği, Atom, Molekül, İyon, Madde. vıı, Conceptual Change Texts, Analogy, Misconception, Attitudes Toward Science, Atom, Molecule, Ion and Matter
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ ATOM, MOLEKÜL, İYON VE MADDE KAVRAMLARININ ÖĞRENİLMESİNDE KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİNİN ETKİSİ ŞEKER, Aytül Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Yöneticisi: Ömer GEBAN Ocak 2006, 80 sayfa Bu araştırmanın amacı benzetmelerle desteklenmiş kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin atom, molekül, iyon ve madde konusunu anlamalarına, kavram yanılgılarını azaltmalarına ve Fen Bilgisi dersine olan tutumlarına etkisini incelemektir. Çalışmada aynı fen bilgisi öğretmenin eğitim verdiği 70 yedinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Çalışma, Battalgazi İlköğretim okulunda 2004-2005 öğretim yılı sonbahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışma için iki grup oluşturulmuştur. Deney grubunda atom, molekül, iyon ve madde konulan işlenirken benzetme destekli kavramsal değişim metinleri kullanılmıştır. Öğrencilerin atom, molekül, iyon ve madde konularındaki başarılarını belirlemek için atom, molekül, iyon ve madde kavramları testi uygulanmıştır. Öğrencilerin fen bilgisi dersine olan tutumlarını belirlemek için fen bilgisi dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezlerini desteklemek için ANOVA istatiksel analiz yöntemleri vıkullanılmıştır. Analiz sonuçları benzetme destekli kavramsal değişim metinlerini kullanan öğrencilerin atom, molekül, iyon ve madde konusundaki basanlarının, geleneksel fen bilgisi öğretim metodunu kullanan öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ancak, benzetme destekli kavramsal değişim metinlerini kullanan öğrencilerin fen bilgisi dersine olan tutumlarında belirgin bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Bu araştırma sonuçlan ve geliştirilen yöntemler bakımından araştırmacılara ve fen bilgisi öğretmenlerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACILITATING CONCEPTUAL CHANGE FN ATOM, MOLECULE, ION AND MATTER ŞEKER, Aytül M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN January 2006, 80 pages The main purpose of the study was to compare the effectiveness of the conceptual chance texts oriented instruction accompanied with analagoies over traditionally designed science instruction on 7th grade students' understanding of atom, molecule, ion and matter concepts and their attitudes toward science as a school subject. In this study 70 seventh grade students from two classes of science course instructed by the same teacher from Battalgazi Elementary School took part. The study was conducted during 2004-2005 fall semester. This study included two groups which were selected randomly throughout five clasesses. One of the goup was defined as control group in which students were taught by traditionally designed science instruction, while other group defined as experimental group in which students were instructed by conceptual chance texts oriented instruction accompanied with analagoies (CCTT). Atom, Molecule, Ion and Matter Concepts Test (AMDvICT) was administered to both groups as a pre-test and post-test and Attitudes Scale toward Science were administered as post-test to asses ivthe students understanding of atom, molecule, ion and matter concepts and students' attitudes toward science as a school subject, respectively. The hypotheses were tested by using two-way analysis of variance (ANOVA). The results showed that CCTI caused significantly better acquisition of the scientific conceptions related to atom, molecule, ion and matter concepts than TDSI. The result showed that there was no significant difference between test mean scores of students taught with CCTI and those taught with TDSI with respect to their attitudes toward science as a school subject.