Parameter optimization of chemically activated mortars containing high volumes of pozzolan by statistical design and analysis of experiments
Yüksek hacimde puzolan içeren kimyasal olarak aktifleştirilmiş harçların istatistiksel deney tasarımı ve çözümleme yöntemleriyle parametre optimizasyonu
  1. Tez No: 172269
  2. Yazar: BAŞAK ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LUTFULLAH TURANLI, PROF.DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cevap Yüzeyi Metodolojisi, Doğal Puzolanların Kimyasal Olarak Aktifieştirilmesi, Yöntem Parametre Optimizasyonu, Dual Cevap Yüzeyi Optimizasyonu, Çokcevaplı Optimizasyon, Cevap Yüzeyi Metodolojisinde Nitel Değişkenler, Response surface methodology, chemical activation of natural pozzolan, parameter optimization, dual response surface optimization, multiresponse optimization, qualitative factors in response surface methodology IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz YÜKSEK HACİMDE PUZOLAN İÇEREN KİMYASAL OLARAK AKTÎFLEŞTİRİLMİŞ HARÇLARIN İSTATİSTİKSEL DENEY TASARIMI VE ÇÖZÜMLEME YÖNTEMLERİYLE PARAMETRE OPTİMİZASYONU Aldemir, Başak Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Lutfullah Turanlı Ocak 2006, 167 sayfa Bu tez çalışması yüksek hacimde puzolan içeren kimyasal olarak aktifleştirilmiş harçların erken ve geç basınç dayanımlarının istatistiksel deney tasarımı ve çözümlenmesi yöntemleriyle parametre optimizasyonunu anlatmaktadır. Doğal puzolanların kimyasal olarak aktifleştirilmesinde baskın parametreler olan çimento ile ağırlıkça yer değiştiren puzolan miktarı, 45 um eleğinden geçen puzolan miktarı, aktivatör dozajı ve aktivatör tipi araştırma parametreleri olarak seçilmiştir. İstatistiksel deney tasarımı ve çözümlenmesinde cevap yüzeyi metodolojisi kullanılmıştır. İkinci-dereceden çeşitli cevap yüzeyi tasarımları esas alınarak deney verisi toplanmış, en iyi regresyon modelleri seçilmiş ve optimize edilmiştir. Erken ve geç basınç dayanımları hem tek başlarına hem de fiyat ve standart sapma gibi bazı başka cevaplarla da beraber aynı anda optimize edilmiştir. Araştırmanın ilgi çeken özelliği uyguladığı istatistiksel optimizasyon yaklaşımının bu özel problem için tek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARAMETER OPTIMIZATION OF CHEMICALLY ACTIVATED MORTARS CONTAINING HIGH VOLUMES OF POZZOLAN BY STATISTICAL DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS Aldemir, Başak M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lutfullah Turanlı January 2006, 167 pages This thesis illustrates parameter optimization of early and late compressive strengths of chemically activated mortars containing high volumes of pozzolan by statistical design and analysis of experiments. Four dominant parameters in chemical activation of natural pozzolans are chosen for the research, which are natural pozzolan replacement, amount of pozzolan passing 45 um sieve, activator dosage and activator type. Response surface methodology has been employed in statistical design and analysis of experiments. Based on various second-order response surface designs; experimental data has been collected, best regression models have been chosen and optimized. In addition to the optimization of early and late strength responses separately, simultaneous optimization of compressive strength with several other responses such as cost, and standard deviation estimate has also been performed. Research highlight is the uniqueness of the statistical optimization approach to chemical activation of natural pozzolans.