Using collaboration diagrams in component oriented modeling
İşbirliği diyagramlarının bileşen yönelimli modellemede kullanımı
- Tez No: 172275
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ HİKMET DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği, COSEML, Bileşen Yönelimli Yazılım Modelleme Dili, İşbirliği Diyagramları, Component Oriented Software Engineering, COSEML, Component Oriented Software Modeling Language, Collaboration Diagrams IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ İŞBİRLİĞİ DİYAGRAMLARININ BİLEŞEN YÖNELİMLİ MODELLEMEDE KULLANIMI Tuncel, Mehmet Burhan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru Ocak 2006, 80 sayfa Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği (BYYM), yazılımın geleceği olarak görülmektedir. Şu an BYYM yaklaşımını destekleyen tek modelleme dili COSEML'dir. Sistemin soyut ayrışımı ve bunu temsil eden bileşenler, BYYM süreç modelini desteklemek amacıyla bir hiyerarşi diyagramı üzerinde gösterilmektedir. COSEML'de modelleme, bu statik diyagram üzerine dayanmaktadır. Ancak, yazılım davranışla ilgilidir ve statik modelleme sistemi anlatmak için yeterli değildir. Bu tezin amacı, işbirliği diyagramlarını kullanarak dinamik modellemenin faydalarını COSEML'e sağlamaktır. Bu amaçla, önce işbirliği diyagramlarının COSEML için belirtimi yapılmıştır. Ardından bu diyagramların COSECASE'de kullanımını destekleyen yazılım geliştirilmesi yapılmıştır. Bunu takiben, bir sanal mağaza uygulaması, işbirliği diyagramları kullanılarak COSEML ile modellenmiştir. Bu çalışmayla birlikte, sistemin dinamik davranışının hem soyut seviyede, hem de bileşen seviyesinde modellenmesi mümkün kılınmıştır. Ayrıca BYYM modellemesinde kullanıcı senaryolarının gerçekleştirimine olanak sağlanmıştır. Daha önemlisi, bileşenler arasındaki sırasal etkileşimin modellenebilmesine imkan verilmiştir. Bunun bir sonucu olarak, model üzerinden otomatik yazılım testi yapılmasına ve uygulama üretilmesine uygun bir ortam sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING COLLABORATION DIAGRAMS IN COMPONENT ORIENTED MODELING Tuncel, Mehmet Burhan M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru January 2006, 80 pages Component Oriented Software Engineering (COSE) seems to be the future of software engineering. Currently, COSEML is the only modeling language that completely supports the COSE approach. Abstract decomposition of the system and their representing components are shown in a hierarchy diagram to support the COSE process model. In COSEML, only static modeling is supported through this single diagram. However, software is about behavior and static modeling is not sufficient to describe the system. The aim of this thesis is providing the benefits of dynamic modeling to COSEML by adopting collaboration diagrams. For this purpose, first, specification of modified collaboration diagrams is made for COSEML. Then software is developed for supporting collaboration diagrams in COSECASE. Also, an e-store application is modeled with COSEML using the collaboration diagrams. With this work, modeling the dynamic behavior of the system in both abstract and component levels is made possible. Furthermore, use case realization is enabled in the COSE modeling. More important, modeling the sequential interactions among components is made possible. Consequently, a suitable environment is provided for automated testing and application generation from the model.