Genetic algorithm for personnel assignment problem with multiple objectives
Çoklu kriterli personel atama problemi için genetik algoritma
- Tez No: 172276
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Personel Atama Problemi, Çoklu Kriter Eniyileme, Genetik Algoritma, Personnel Assignment Problem, Multi-Objective Optimization, Genetic Algorithms IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ ÇOKLU KRİTERLİ PERSONEL ATAMA PROBLEMİ İÇİN GENETİK ALGORİTMA ARSLANOĞLU, Yılmaz Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail Hakkı Toroslu Ocak 2006, 68 sayfa Bu tez, personel atama problemine iki taraflı grafikte gerçekleştirilebilecek olası eşleştirmelere sınırlandırma getiren hiyerarşi ve takım kısıtlandırmaları ekleyerek, çoklu-kriterli bir türevini ileri sürmektedir. Grafiğin kenarlarına atanmış ağırlıkların toplamının ençoklanması kriterinin yanında, bu ek kısıtlamalar da enazlanması gereken kriterler olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, problemi çözmek için değişik çoklu-kriter genetik algoritma yaklaşımları gözönüne alınmaktadır. Klasik yaklaşım olan Ağırlıklandırılmış Toplam, seçkinci olmayan bir evrimsel algoritma olan VEGA ve popüler bir seçkinci evrimsel algoritma olan SPEA probleme çözüm yöntemleri olarak düşünülmüş, başarımları birtakım çoklu-kriter değerlendirme ölçütleri bakımından mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC ALGORITHM FOR PERSONNEL ASSIGNMENT PROBLEM WITH MULTIPLE OBJECTIVES ARSLANO?LU, Yılmaz MS, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail Hakkı Toroslu January 2006, 68 pages This thesis introduces a multi-objective variation of the personnel assignment problem, by including additional hierarchical and team constraints, which put restrictions on possible matchings of the bipartite graph. Besides maximization of summation of weights that are assigned to the edges of the graph, these additional constraints are also treated as objectives which are subject to minimization. In this work, different genetic algorithm approaches to multi-objective optimization are considered to solve the problem. Weighted Sum - a classical approach, VEGA - a non-elitist multi-objective evolutionary algorithm, and SPEA - a popular elitist multi-objective evolutionary algorithm, are considered as means of solution to the problem, and their performances are compared with respect to a number of multi-objective optimization criteria.