Synthesis and characterization of pentacarbonylacryloylferrocenetungsten (0)
Pentakarbonilakriloilferrosentungsten (0)'in sentezi ve tanımlanması
  1. Tez No: 172274
  2. Yazar: DİLEK AYŞE BOĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: akriloilferrosen, tunsgten, karbonil, trimetilfosfit, fotoliz. vıı, acryloylferrocene, tungsten, carbonyl, trimethylphosphite, photolysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZ PENTAKARBONİLAKRİLOİLFERROSENTUNGSTEN(0)'İN SENTEZİ VE TANIMLANMASI Boğa, Dilek Ayşe Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkar Ocak 2006, 53 sayfa Pentakarbonilakriloilferrosentungsten(0) kompleksi, fotokimyasal olarak hegzakarboniltungsten(O) ve akriloilferrosen (acfc) bileşiklerinden sentezlendi. Akriloilferrosen eşliğinde W(CO)ö kompleksinin n-hegzan çözeltisinde 10 °C de 4 saat süre UV ışınlanması tek fotosübstitüsyon ürünü olarak W(CO)s(r| -acfc) kompleksini oluşturdu. Fotokimyasal tepkime, FT-IR spektroskopisi ile izlendi. Oluşan ürün W(CO)5(rı -acfc) kompleks tepkime ortamından izole edildi ve FT-IR, Raman, H-NMR, C-NMR spektroskopisi, elemental analiz ve kütle spektrometrisi yöntemleri kullanılarak tanımlandı. Kompleksin özellikle çözeltide pek kararlı olmadığı ve W(CO)ö başlangıç kompleksi ile serbest akriloilferrosene dönüştüğü gözlendi. Kompleksin bu kararsızlığı onun saf bir madde olarak çözeltiden izolasyonunu güçleştirmektedir. vıTungsten-olefin bağını kararlı hale getirmek amacıyla trimetilfosfit donör ligand olarak molekülle tepkimeye sokuldu. Böylece, olefinik Uganda ek olarak donör ligand içeren bir kompleks, W(CO)6, trimetilfosfit ve akriolilferrosenden yola çıkılarak hazırlandı. W(CO)s[P(OMe)3] kompleksinin n-hegzan çözeltisi içerisinde 10 °C de UV-ışınlanması, W(CO)4[P(OMe)3](Ti2-acfc) kompleksini oluşturdu. Oluşan kompleks, tepkime çözeltisinden izole edilerek, İR, H-NMR, C-NMR spektroskopileri ve kütle spektrometrisi yöntemleri kullanılarak tanımlandı. Kompleksin dört CO grubuyla pseudo-oktahedral geometride, cis yapıda olduğu gözlendi. Bununla birlikte, W(CO)4[P(OMe)3](Ti2-acfc) kompleksinin W(CO)5(ti2- acfc) kompleksinden daha az kararlı olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF PENTACARBONYLACRYLOYLFERROCENETUNGSTEN(O) Boğa, Dilek Ayşe MS., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkar January 2006, 53 pages Pentacarbonylacryloylferrocenetungsten(0) complex was synthesized photochemically from hexacarbonyltungsten(0) and acryloyferrocene (acfc). UV irradiation of W(CO)ö in the presence of acryloylferrocene at 10 °C for 4 hours in n- hexane solution generates the W(CO)s(T]2-acfc) complex as the sole monosubstitution product of the photolysis, as monitored by FT-IR spectroscopy. The product complex could be isolated from the reaction solution and characterized by IR, Raman, !H-NMR, 13C-NMR spectroscopies, mass spectrometry and elemental analysis. The complex was found to be unstable in solution and to decompose to the parent W(CO)ö complex and free acryloylferrocene molecule. The instability of the complex makes its isolation as analytically pure substance difficult. In order to stabilize the tungsten-olefin bond, trimethylphosphite was introduced as a donor ligand into the molecule. Thus, a complex containing a donor IVligand in addition to the olefinic ligand was prepared starting with W(CO)6, trimethylphosphite, and acryloylferrocene. UV irradiation of W(CO)5[P(OMe)3] with acryloylferrocene in n-hexane solution at room temperature generates W(CO)4[P(OMe)3](r]2-acfc), which was isolated from the reaction solution and characterized by IR, 'H-NMR, 13C-NMR spectroscopies and mass spectrometry. The complex was found to have a cis arrangement of four CO groups in the pseudo- octahedral geometry. However, the cis-W(CO)4[P(OMe)3](r|2-acfc) complex was found to be less stable than W(CO)s(r|2-acfc).