Management of reservoir sedimentation case studies from Turkey
Rezervuar sedimentasyonu yönetimi Türkiye'den vaka analizleri
- Tez No: 172277
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAHNAZ TİĞREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siltasyon, rezervuar sedimantasyonu, sürdürülebilir yönetim, rüsubat ölçümü, Siltation, reservoir sedimentation, sustainable management, sediment measurement. IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZ REZERVUAR SEDİMANTASYONU YÖNETİMİ TÜRKİYE'DEN VAKA ANALİZLERİ ÇETİNKAYA, Oğuz Kağan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Danışman: Yard. Doç. Dr. Şahnaz Tiğrek Ocak 2006, 108 sayfa Dünya çapındaki barajların yaşı büyüdükçe siltasyon büyük bir problem olmaktadır. Mevcut barajların korunması ve sürdürülebilir yönetimi yeni barajlar inşa etmekten daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Dünya Bankası destekli bir projenin sonucu olan RESCON programı Türkiye'deki 4 baraj için (Çubuk I Barajı, Bayındır Barajı, İvriz Barajı ve Borçka Barajı) sediment kaldırma stratejilerini (yıkama, basınçlı emme rüsubat kaldırma, derin tarama ve kamyonla taşıma) incelemek için kullanıldı. Türkiye'de rüsubat ölçümleri devlet kurumlan tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmada yapılan ölçümlerin karakteristik özellikleri gelecekteki rüsubat ile ilgili çalışmalar için sunulmuştur. Bundan sonra RESCON programındaki rüsubat kaldırma stratejileri tanıtılacaktır. RESCON sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmış ve doğrulama amacıyla daha önceki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Borçka Barajı inşaa halinde olduğu için daha önce yapılan bir çalışma yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANAGEMENT OF RESERVOIR SEDIMENTATION CASE STUDIES FROM TURKEY ÇETİNKAYA, Oğuz Kağan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şahnaz Tiğrek January 2006, 108 pages Siltation is becoming a big problem as the dams get older all over the world. Conservation and sustainable management of existing reservoirs is gaining more importance than constructing new dams. In this study the program RESCON, which is outcome of a World Bank sponsored project, has been used to examine sediment removal strategies (flushing, hydrosuction sediment removal, dredging and trucking) for four dams of Turkey namely Çubuk I Dam, Bayındır Dam, İvriz Dam and Borçka Dam. Sediment measurements are made by governmental agencies in Turkey. In this study characteristics of these measurements will be presented for the future sediment related studies. Then sediment removal strategies which were used in RESCON will be introduced. Evaluation of RESCON results have been made and compared with previous studies for verification except Borçka Dam, since it is under construction.