Part selection problem in disassembly systems
Demontaj sistemlerinde parça seçimi problemi
- Tez No: 172288
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT KANDİLLER, PROF.DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kısmi demontaj, ürün geri kazanımı, dal sımr algoritması, Selective disassembly, product recovery, branch and bound algorithm. IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz DEMONTAJ SİSTEMLERİNDE PARÇA SEÇİMİ PROBLEMİ YETERE, Ayça Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent KANDİLLER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral AZİZOĞLU Ocak 2006, 154 sayfa Bu çalışmada, yaşam sonu gelmiş ürünlerin içerdiği kıymetli parçaların, demontaj yolu ile geri kazanımı problemi araştırılmıştır. Yaşam sonu gelmiş ürünlerin demontajı sonucunda elde edilen parçaların bir kısmı geri kazanım maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile karlı değildir. Bu çalışmada ele alman problem, toplam karın en iyilenmesi amacı ile elde edilecek parçaların ve bu parçaların elde edilebilmesi için gerekli demontaj aktivitelerinin belirlenmesini içermektedir, öncelikli olarak üstünde çalışılan problem parça seçimi probleminin en basit halidir, daha sonra gerçekleştirilebilecek aktiviteler için zaman kısıtı konularak, demontaj aktivitelerinin belirlenmesine çalışılmıştır. İlk problem karmaşık tam sayılı programlama ile modellenmiş ve bu formülasyonda kısıt matrisinin özelliği nedeni ile kısıtların gevşetilerek doğrusal programlama formülasyonuna çevirilmesi ile tam sayı sonuçların elde edilebileceği gösterilmiştir. Ayrıca bu problemin dual formülasyonu da verilmiş ve bu formülasyon yorumlanmıştır. Zaman kısıtlı parça seçimi problemi için bir dal smır algoritması önerilmiştir. Öncelikli olarak problem boyutlarının küçültülmesi amacı ile bir azaltım algoritması geliştirilmiştir. Önerdiğimiz çözüm algoritması 94 parça ve aktiviteye kadar olan problem büyüklüklerini çözebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PART SELECTION PROBLEM IN DISASSEMBLY SYSTEMS YETERE, Ayça Ms.Sc. Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent KANDİLLER Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral AZİZO?LU January 2006, 154 pages In this study, we consider the disassembly problem of end-of-life (EOL) products for recovering valuable parts or assemblies. All parts obtained by disassembly processes of an EOL product may not be profitable due to their high recovery costs. Our problem is to select the parts to be released and determine the associated disassembly tasks so as to maximize the total profit. We first tackle the simple part selection problem, and then introduce a time constraint for the tasks to be performed for selected parts and search for incomplete time constrained sequences. We formulate our first problem as a Mixed Integer Problem and show that the constraint set of this formulation is totally unimodular. We also provide the dual formulation of our problem and its interpretation. For time-constrained part selection problem we propose a branch-and-bound algorithm. We first develop some reduction mechanism to reduce the size of the problem. Our solution procedure is capable of solving problems with up to 94 parts and tasks.