Transformation of tobacco (Nicotiana tabaccum) with antimicrobial PFLP gene and analysis of transgenic plants
Antimikrobiyal PFLP geninin tütüne aktarılması ve transgenik bitkilerin geliştirilmesi
- Tez No: 172289
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRETTİN ŞAHİN, PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: ferredoksin-benzeri protein, hiperduyarlılık tepkisi, Transgenik, Agrobacterium tumefaciens vıı, ferredoxin-like protein, hypersensitive response (HR), Transgenic, Agrobacterium tumefaciens
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz ANTİMİKROBİYAL^/Tp GENİNİN TÜTÜNE AKTARILMASI VE TRANSGENİK BİTKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ Tuncer, Taner Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ortak tez yöneticisi: Doç. Dr. Fikrettin Şahin Ocak 2006, 110 sayfa Bu çalışmanın amacı antimikrobiyal özelliği olan tatlı biber ferredoksin- benzeri protein (PFLP) geninin tütüne aktarılması ve transgenik tütünlerin çeşitli bakteriyel hastalıklara dirençlerinin incelenmesidir. Bu protein, bakterilerin bitkiyi istila sırasında ürettiği harpin adlı proteinle etkileşerek bitkide hiperduyarlılık tepkisi başlatmaktadır, böylece hastalığın yayılması engellenmektedir. Agrobacterium yöntemiyle tütünlere gen transferi yapılmış olup indirekt organogenesisle tütünler seçici ortamda büyütüldükten sonra sırasıyla kavanozlara ve saksılara konulmuşlardır. Tohumlan higromisinli ortamda büyüyen ve GUS vıboyamasıyla olumlu renk veren bitkiler ile PCR, RT-PCR, Sekans Analizi ve Northern Blot gibi moleküler ve genetik analizler yapılmıştır. Çalışmanın bu kısmından sonra transgenik adayı bitkiler üzerinde çeşitli patoloji deneyleri yapılmıştır. Öncül deneylerde, Pseudomonas syringae bakterisine karşı yapraklarda hiperduyarlılık tepkisi gözlenmiştir. Bu sonuçlar göstermektedir ki pflp genini taşıyan tütün bitkileri hastalık direnci çalışmalarında kulanılabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF TOBACCO {Nicotiana tabaccum) WITH ANTIMICROBIALS GENE AND ANALYSIS OF TRANSGENIC PLANTS Tuncer, Taner M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Co-supervisor: Assoc Prof. Dr. Fikrettin Şahin January 2006, 110 pages The objective of this study was to transform sweet pepper ferredoxin-like protein (PFLP) gene, which has antimicrobial properties, to tobacco and investigate the disease resistance abilities of transgenic tobacco. This protein interacts with another protein, harpin that is produced by the bacteria which is invading the plant tissues, and stimulates hypersensitivity response in plants, thus the spreading of disease is limited. Gene transfer was achieved to tobacco by Agrobacterium- mediated method and with indirect organogenesis; the explants were grown on selective media and IVthen transferred to jars and pots respectively. Molecular and genetic analyses such as PCR, RT-PCR, Sequence Analysis and Northern Blot, were performed with plants which their seeds survived and grew on selective medium and also gave positive reactions for GUS histochemical assay. Finally, with putative transgenic plants, some hypersensitive response assays were carried out with Pseudomonas syringae and it was observed that the recovered plants showed hypersensitive response (HR) in the preliminary tests. These results indicated that putative transgenic tobacco plants which carry pflp transgene, can be used in disease resistance studies.