Analysis of warm forging process
Ilık dövme işlem analizi
  1. Tez No: 172301
  2. Yazar: GÜLGÜN AKTAKKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK DARENDELİLER, PROF.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hık Dövme, Sıcak Dövme, Metal Şekillendirme, Pres Dövme, Düşük Karbon Çeliği, Sonlu Hacim Analizi vıı, Warm Forging, Hot Forging, Metal Forming, Press Forging, Low Carbon Steel, Finite Volume Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz ILIK DÖVME İŞLEM ANALİZİ AKTAKKA, Gülgün Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Ocak 2006, 84 sayfa Dövme endüstride sıklıkla tercih edilen bir metal şekilllendirme işlemidir. Dövme işlemi, işlem sıcaklığından şiddetle etkilenir. Sıcak dövme işleminde çok çeşitli malzemeler kullanılabilir ve karmaşık geometriler dahi işlenebilir. Ancak soğuk dövme işleminde demir esaslı malzemelerden sadece düşük karbonlu ve basit geometriye sahip çelik malzemeler dövülebilirler ve yüksek kapasiteli dövme makineleri gereklidir. Hık dövme, sıcak ve soğuk dövmenin avantaj ve dezavantajlarım birleştirir. Hık dövme işleminde, sıcak dövme işlemine göre daha iyi toleranslara sahip bir ürün üretilebilir ve soğuk dövme işlemine göre daha çeşitli malzemeler dövülebilir. Bu çalışmada otomotiv sektöründe kullanılan, 1200°C'de sıcak dövme ile üretilen ve 1020 karbon çeliğinden yapılan bir parçanın dövülmesi 850-1200°C vısıcaklık aralığı için sonlu hacim analizi yazılımıyla incelenmiştir. Deneysel çalışma bir dövme fabrikasında aynı sıcaklık aralığı için yapılmıştır. Sonuçlar birbirleri ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF WARM FORGING PROCESS AKTAKKA, Gülgün M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ilhan GÖKLER January 2006, 84 pages Forging is a metal forming process commonly used in industry. Forging process is strongly affected by the process temperature. In hot forging process, a wide range of materials can be used and even complex geometries can be formed. However in cold forging, only low carbon steels as ferrous material with simple geometries can be forged and high capacity forging machinery is required. Warm forging compromise the advantages and disadvantages of hot and cold forging processes. In warm forging process, a product having better tolerances can be produced compared to hot forging process and a large range of materials can be forged compared to cold forging process. In this study, forging of a particular part which is being produced by hot forging at 1200°C for automotive industry and have been made of 1020 carbon steel, IVis analyzed by the finite volume analysis software for a temperature range of 850- 1200°C. Experimental study has been conducted for the same temperature range in a forging company. A good agreement for the results has been observed.