Experimental and numerical assessment of pressuremeter testing
Presiyometre deneyinin deneysel ve sayısal incelenmesi
  1. Tez No: 172320
  2. Yazar: NİHAT SİNAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REŞAT ULUSAY, PROF.DR. VEDAT DOYURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Presiyometre, Drenajsız Makaslama Dayanımı, Kaya Kütlesi, Sayısal Analiz, Ters Analiz, Jeolojik Dayanım İndeksi (GSI) VII, Pressuremeter, Undrained Shear Strength, Rock Mass, Numerical Analysis, Inverse Analysis, Geological Strength Index (GSI)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
oz PRESİYOMETRE DENEYİNİN DENEYSEL VE SAYISAL İNCELENMESİ Işık, Nihat Sinan Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vedat Doyuran Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Reşat Ulusay Ocak 2006, 228 sayfa Bu çalışmanın amaçları, deney derinliği, presiyometre başlığının boy / çap oranı, sondaj deliği etrafında örselenmiş bir bölgenin varlığı gibi faktörlerin, ve presiyometre deneyinden elde edilen zemin - kaya parametreleri üzerindeki etkisinin araştırılması; kohezyonlu zeminlerin drenajsız makaslama dayanımı; hem kohezyon hem de sürtünme açısı olan zemin - kaya malzemelerin makaslama dayanımı parametrelerinin belirlenmesi için alternatif yöntemlerin geliştirilmesine çalışmaktır. Bu amaçla, presiyometre deneyinin sayısal analizleri yapılmıştır. Bu çalışmanın diğer bir amacı da, kaya kalite göstergesi (RQD), ya da jeolojik dayanım indeksi (GSI), kaya kütlesi sınıflama puanı (RMR) gibi kaya kütlesi parametrelerinin ve sağlam kayacın dayanımının, presiyometreden elde edilen deformasyon modülü üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amada; Dikmen grovakları, ayrışmış andezitler, ve Ankara - Sincan bölgesinde yüzeylenen çamurtaşları seçilmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, vigrovaklar ve çamur taşlarının kaya kütlesi deformasyon modülünü tahmin edebilmek amacıyla, GSI, RMR ve RQD parametrelerini esas alan görgül eşitlikler, geliştirilmiştir. Presiyometre deneyinin sayısal analizleri, sondaj deliğinin çeperlerindeki örselenmiş bölgenin varlığının, presiyometreden elde edilen deformasyon modülünü azaltığım, drenajsız makaslama dayanımını ise arttırdığını göstermiştir. Deney derinliğinin deformasyon modülü ve drenajsız makaslama dayanımı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür. Presiyometre başlığının boy / çap oranı ise, drenajsız makaslama dayanımının olduğundan büyük belirlenmesine sebep olmakla birlikte, deformasyon modülü üzerinde önemsiz bir etkiye sahiptir. Düşük geçirimliliğe sahip zeminlerde, presiyometre deneyi sırasında, aşırı boşluk suyu basıncının drenaj miktarını belirlemek için sayısal analizler yapılmış olup bu analizler, geçirimliliği 10"10 m/sn den düşük zeminlerde drenajın gerçekleşmediğini göstermiştir. Ters analiz tekniğinin, hem kohezyon hem de sürtünme açısına sahip zemin ve kayaçların makaslama dayanımının belirlenmesinde başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ASSESSMENT OF PRESSUREMETER TESTING Işık, Nihat Sinan Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Vedat Doyuran Co-Supervisor: Prof. Dr. Reşat Ulusay January 2006, 228 pages The purposes of this study are to investigate the possible effects of variables like testing depth, length to diameter ratio of the probe, presence of disturbed annulus around the borehole etc. on the derived parameters from the pressuremeter test, and to develop possible alternative methods for the determination of undrained shear strength of cohesive soils, and cohesion and internal friction angle of intermediate geomaterials. For this purpose numerical simulations of pressuremeter test were performed. In the study, it is also aimed to investigate the effect of rock quality designation (RQD) or some other rock mass parameters such as geological strength index (GSI) and rock mass rating (RMR) and intact rock strength on the deformation modulus determined from the pressuremeter test. To accomplish this task, Dikmen greywackes, weathered andesites and mudrocks exposed around Ankara - Sincan region were selected for field and laboratory studies. Empirical relationships using GSI, RMR, RQD were ivdeveloped for the estimation of deformation modulus of greywackes and mudrocks cropping out around Ankara. Numerical simulations revealed the presence of disturbed annulus around the borehole causes underestimation of deformation modulus and overestimation of undrained shear strength. Test depth has no effect on the deformation modulus and undrained shear strength; the effect of length to diameter ratio of the probe on the deformation modulus is minor where as it causes overestimations of undrained shear strength. Pore pressure dissipation in low permeability soils around the pressuremeter was studied using numerical simulations. These analyses suggest that for permeabilities lower that 10"10 m/sec there is no pore pressure dissipation around the pressuremeter probe. It was determined that the inverse analysis yielded successful results for the determination of shear strength parameters of intermediate geomaterials.