Investigation of Turkey's carbon dioxide problem by numerical modeling
Türkiye'deki karbon dioksit probleminin sayısal modelleme ile incelenmesi
  1. Tez No: 172319
  2. Yazar: ALİ CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR, PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Emisyon Envanteri, Soğurma, Kaynak, ISCLT3 Dağılım Modeli, IPCC Metodu, CO2 emisyonu, CO2 konsantrasyonu vii, Emission Inventory, Sink, Source, ISCLT3 Dispersion Model, IPCC Methods, CO2 Emission, CO2 Uptake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DEKİ KARBON DIOKSIT PROBLEMİNİN SAYISAL MODELLEME İLE İNCELENMESİ CAN, Ali Doktora, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Turgut TOKDEMİR Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aysel ATIMTAY Ocak 2006, 238 sayfa CO2 emisyonu, Sera Gazı Etkisinin yaklaşık %60'ına sebep olmasından dolayı oldukça önemlidir. Bu çalışmanın en önemli hedefi ise, emisyon kaynaklarına göre yakıt tüketimlerini kullanarak il ve ilçe düzeyinde Türkiye CO2 emisyon envanterini hazırlamak, il ve ilçe düzeyinde Türkiye ormanlarının CO2 soğurmasını bulmak ve U.S. EPA ISCLT3 modeli kullanarak Türkiye'deki yer seviyesi CO2 konsantrasyonu, konsantrasyon haritaları hazırlayabilmek için tahmin etmektir. C02'in en önemli kaynaklan, haneler, imalat sanayii, termik santraller ve ulaşım araçları olarak ele alınmıştır. C02'i soğutma mekanizmaları ise ormanlardır. Ormanlardaki CO2 soğurması yıllık biokütle artışları kullanılarak hesaplanmıştır. Bu çalışmadaki, 1990 ve 2003 yıllan araşma ait CO2 emisyon envanter sonuçlan, en düşük CO2 emisyon değerinin 1990 yılında 142.45 milyon ton ve en yüksek değerin ise 2000 yılında 207.97 milyon ton olarak hesaplandığını göstermiştir. vıYıllar itibariyle en yüksek bölgesel CO2 emisyonu, Marmara Bölgesinden ortalama 54.76 milyon ton/yıl olarak yayılmıştır. Ayrıca, Marmara ve Ege Bölgelerinde, Türkiye CO2 emisyonunun yansının atıldığı da tespit edilmiştir. CO2 soğurma hesaplarından elde edilen sonuçlara göre, kıyı bölgelerde ormanlar tarafından soğurulan CO2, iç bölgelere göre daha yüksektir. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, CO2 sırasıyla 2.6, 1.9 ve 1.1 milyon ton/yıl olarak soğurulmuştur. Karadeniz Bölgesinde CO2 soğurması 16.4 milyon ton/yıl olarak maksimumdur. Yer seviyesindeki soğurma olmaksızın, en yüksek C02 konsantrasyonu Marmara Bölgesinde elde edilmiştir. Ormanlar konsantrasyonu önemli ölçüde düşürmüştür. Model dağılım performasının 2002 yılı verisi olmaksızın daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF TURKEY'S CARBON DIOXIDE PROBLEM BY NUMERICAL MODELING CAN, Ali Ph.D., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Turgut TOKDEMİR Co-Supervisor: Prof. Dr. Aysel ATIMTAY January 2006, 238 pages CO2 emission is very important, because it is responsible for about 60% of the“Greenhouse Effect”. The major objectives of this study were to prepare a CO2 emission inventory of Turkey based on districts and provinces by using the fuel consumption data with respect to its sources, to find the CO2 uptake rate of forests in Turkey based on provinces and districts, and to estimate the ground level concentrations of CO2 across Turkey using U.S. EPA's ISCLT3 model for the preparation of ground level concentration maps. The basic sources of the CO2 emission were taken as households, manufacturing industries, thermal power plants and road vehicles. The sinks of the CO2 were forests. The CO2 uptake by forests was calculated using the annual increment of forest biomass. The results of the CO2 emission inventory conducted in this study between the years 1990 and 2003 showed that the C02 emission in 1990 was 142.45 million tones/year and the highest emission was calculated in 2000 with a value of 207.97 million tones/year. The regional distribution of CO2 emissions showed that the Marmara Region emits the highest regional CO2 emission throughout the years with an IVaverage value of 54.76 million tones/year. It was also concluded that Marmara and Aegean Regions are responsible for half of the CO2 emission of Turkey. The results of the CO2 uptake calculations showed that the CO2 uptake of forests in the coastal zone was higher than that in the inland zone. The CO2 uptake in the Central Anatolia, Eastern Anatolia and South-Eastern Anatolia regions were 2.6, 1.9 and 1.1 million tons/year, respectively. The maximum CO2 uptake is in the Black Sea region with a value of 16.4 million tons/year. The highest ground level CO2 concentrations without any sink effect were always obtained in the Marmara Region. However, the forest areas in this region decrease the concentrations considerably. The dispersion model performance is determined highly without the result of the year 2002.