Programlanır endüstriyel denetleyici tasarım ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 172344
  2. Yazar: MUSTAFA AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Programlanır Endüstriyel Denetleyici, Mikroişleyiciye Dayalı Dizge, Programmable Industrial Controller, Microprocessor Based Systems
  7. Yıl: 1985
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Endüstriyel ortamlarda süreçleri özdevimli olarak denetleme üretimin ni teliğini iyileştirirken insan faktörüne bağımlılığı da azaltır. Günümüz de bu amaçla üretilen Programlanır Endüstriyel Denetleyiciler sayısal elektroniğin hızla gelişip yaygınlaşmasına koşut olarak mikroişleyicilere dayalı dizgeler olarak tasarlanmaktadır. Yüksek Mühendislik Tezi olarak tasarlanıp gerçekleştirilen böyle bir dizge benzerlerinin içerdi ği temel niteliklerle olduğunca donatılmış, ancak boyutları daha sonra genişletilmek üzere sınırlı tutulmuştur. Geliştirilen özgün programlama dilinde yazılan programlar tasarlanan bir komut takımı aracılığı ile oluşturulur. Komut takımında yer alan çoğu giriş/çıkışa ilişkin komutların her biri ayrı bir tuşa atanmıştır. Bu nitelikler denetleyicinin bilgi işlem yöntemleri ile doğrudan ilgisi olmayan kişilerce de programlanmasını sağlayacaktır. Kullanıcı ile iletişimini tuştakımı ve LED göstergeler aracılığı ile gerçekleştiren dizge için geliştirme ya da bakım sırasında CRT uç bağlantısı kurulabilmektedir. Bu amaç için özel bir MONITOR yazılım hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Automatic control in industrial environment improves the quality of production while decreasing the dependency on human factor. Programmable Industrial Controllers are used for this purpose. Today, those systems are designed based on microprocessors with the incorporation of sophisticated digital electronics. The system designed and implemented as a Master Thesis, is equipped with the basic qualifications which are common for similar systems. The system has its own programming language. Programs can be written by the original commands of this language. Each one of these commands which are generally related to input/output operations is represented by a single key. This feature allows the persons who are not familiar with the computer programming techniques, to create programs on the system easily. The interfacing between the system and the user is possible in a normal mode via a key board and seven segment LED displays. A separate MONITOR Software is implemented for development and maintenance. A CRT terminal is used for this purpose.