LPG dönüşümü yapılmış bir motorun soğukta ilk hareketini kolaylaştırıcı sistemin tasarımı ve imalatı
Design and construction of a system to ease the start of a LPG transformed engine in cold weather conditions
- Tez No: 172345
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: LPG, soğukta ilk hareket, motor soğutma suyu sıcaklığı, LPG, cold weather start, temperature of engine cooling. u
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada LPG dönüşümü yapılmış bir motorun soğukta ilk hareketim kolaylaştırıcı sistemin tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Deneylerde LPG'yi yakıt olarak kullanan taşıtların soğukta ilk hareketini kolaylaştırmak için geliştirilen ısıtma sisteminin performansı araştırılmış ve LPG sisteminde dolaşan motor soğutma suyu ve LPG'nin sıcaklıklarındaki değişimler izlenilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu amaçla, 4 silindirli su soğutmalı bir benzinli motor LPG yakıtı ile çalışabilecek şekilde modifiye edilmiştir. Çalışmada farklı çevre sıcaklıklarında ve ısıtma sistemi devrede / devrede değil iken olmak üzere toplam 25 adet deney yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tasarlanan ısıtma sistemi devrede değil iken 0 °C'nin altındaki çevre sıcacıklarında motorun LPG ile ilk harekete geçmediği görülmüştür. Fakat ısıtma sistemi devrede olduğunda, sıcaklık kontrol cihazının ayan 50 °C'ye ayarlı olduğunda ve çevre sıcaklığı -10 °C olduğu durumda motorun 5 sn'lik süre sonunda ilk harekete geçtiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a system to ease the start of a LPG transformed engine in cold weather conditions is designed and produced. Performance of heating system developed to ease the cold start for the vehicles with engines using LPG is observed, temperature changes of engine cooling fluid flowing through LPG system and LPG is monitored and evaluated experimentally. For this purpose, 4 cylinder water cooled gasoline engine is modified to work with LPG fuel. In this study, 25 experiments are conducted while heating system is on/off, and with different environment temperatures. According to experiment results it is observed that when designed heating system is off, engine also does not start with LPG at temperature levels below 0 °C. Ön the other hand, when heating system is on, control device is adjusted to 50 °C and environment temperature is -10 °C, the engine start is observed after 5 seconds.