Üzümlü ilçesindeki tarım işletmelerinin tarımsal yapısı ve örgütlenme eğilimleri
The agricultural structure and organizational tendency of farms in Üzümlü district
  1. Tez No: 172398
  2. Yazar: CENGİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİHA KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım İşletmesi, Tarımsal Yapı, Tarımsal Örgütlenme, Brüt Marj, Farm, Agricultural Structure, Agricultural Organization, Gross Margin n
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ÜZÜMLÜ İLÇESİNDEKİ TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPISI VE ÖRGÜTLENME EĞİLİMLERİ Cengiz ÇELİK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Semiha KIZILOĞLU Çalışmanın amacı; Erzincan îli Üzümlü İlçesindeki tarım işletmelerinin tarımsal yapılarım ve örgütlenme eğilimlerini ortaya koymaktır. Araştırmada, Üzümlü İlçe Merkezi ve ovada bulunan 3 belde ve 7 köyde faaliyette bulunan 100 tarım işletmesi ile 9 tarımsal örgütte yapılan anket çalışması, konu ile önceden hazırlanmış olan literatürlerden, kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anket verileri 2004 üretim yılım kapsamaktadır. Araştırmada arazi genişliklerine göre işletmeler 1-5 dekar, 6-10 dekar, 11-25 dekar, 26-50 dekar ve 50 dekar ve üstü olmak üzere beş gruba ayrılmış ve bütçe tekniği kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Araştırmada brüt marjlar, I. grup işletmelerde 5543.66 YTL, II. grup işletmelerde 7838.69 YTL, III. grup işletmelerde 17526.37 YTL, IV. grup işletmelerde 20204.00 YTL, V. grup işletmelerde 22151.72 YTL, işletmeler ortalamasında ise 15134.99 YTL olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, herhangi bir tarımsal örgüte üye olma oranı, I. grup işletmelerde %62.50, II. grup işletmelerde %42.86, III. grup işletmelerde %78.95, IV. grup işletmelerde %91.67, V. grup işletmelerde %88.89, işletmeler ortalamasında ise %74.00 olduğu tespit edilmiştir. 2006, 60 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE AGRICULTURAL STRUCTURE AND ORGANIZATIONAL TENDENCY OF FARMS IN UZUMLU DISTRICT Cengiz ÇELİK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman Of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Semiha KIZILO?LU The aim of this study is to bring up the agricultural structures and organizational tendency of farms in Uzumlu district. In this research, it is drawn benefit from the polls applied to 100 farms and 9 agricultural organizations in the centre of district and 3 towns and 7 villages in grassy plain and literatures compiled previously and data supplied from public bodies and institutions. The data used in the in poll includes the production year 2004. In respect of land widenesses, the farms are classified into 5 groups as 1-5 decares, 6-10 decares, 11-25 decares, 26-50 decares, 50 decares and more and analysed by using the budget technique in the research. In the research, the gross margins are determined as, 5543.66 YTL in the 1st group farms, 7838.69 YTL in the Ilnd group farms, 17526.37 YTL in the Illrd group farms, 20204.00 YTL in the IVth group farms, 22151.72 YTL in the Vth group farms, and 15134.99 YTL in the average of farms. In the research, the rate of subscription to any agricultural organization is determined as 62.50% in the 1st group farms, 42.86% in the Ilnd group farms, 78.95% in the Illrd group farms, 91.67% in the IVth group farms, 88.89% in the Vth group farms, and 74.00% in the average of farms. 2006, 60 pages