Bin köye bin tarımcı projesi kapsamında görev yapan tarım danışmanlarının etkinliklerinin belirlenmesi: Erzurum ili örneği
Determination of agricultural consultants' effectiveness who work in project of thousand agriculturists for thousand villages: Sample of Erzurum province
- Tez No: 172399
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TECER ATSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Danışmanı, Tarımsal Yayımda Etkinlik, Agricultural Consultant, Effectiveness in Agricultural Extension. 11
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BİN KÖYE BİN TARIMCI PROJESİ KAPSAMINDA GÖREV YAPAN TARIM DANIŞMANLARININ ETKİNLİKLERİNİN BELİRLENMESİ : ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Arzu ŞORAKLI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tecer ATSAN Bu çalışmanın amacı, Erzurum ili merkez ve 16 ilçesine bağlı bulunan köylerde tarım danışmanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerin etkinliklerinin belirlenmesidir. Araştırmada 18 Taran Danışmanı ve danışmanların bulundukları köylerin muhtarları tam sayım yöntemine göre, danışmanların bulundukları köylerdeki 229 üretici ise basit örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Bu üretici, danışman ve muhtarlardan anket yoluyla toplanan bilgiler analiz edildi. Ayrıca konu ile ilgili yayınlanmış olan yerli ve yabancı kaynaklardan elde edilen bilgiler ile kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen rakamsal verilerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Tarım danışmanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekimlerin köy halkı ile uyum sağladıkları ve köyün tarımsal potansiyeline göre üretilebilecek kâr marjı yüksek ürünleri önerdikleri, hayvanların aşı ve küpe yapımı için önayak oldukları görülmüştür. Araştırma yapılan köylerde yem bitkileri üretim alanı 21 920 da, aşı yapılan hayvan sayısı 27 137 da, kulak küpesi takılan hayvan sayısı 6636, tarla bitkileri ekiliş alanındaki artış 25 130 da, bahçe bitkileri ekiliş alanının 24 864 da, yaptırılan toprak analizi sayısının 558 adet, dikilen ağaç sayısının 4170 adet, yapılan deneme sayısının 14 olduğu belirlenmiştir. Bunların dışında köyler için su kanalizasyon yapımı için gerekli başvuru ve çalışmalar Taran Damşmanlan tarafından yapılmıştır. Ayrıca yörede dini açıdan günah olduğu için yaptırılmayan suni tohumlama danışmanların teşviki ile 1244 adet yaptırılmıştır, iklimin müsait olduğu bölgelerde toplam 39 adet sera yapılmıştır. 2006, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis DETERMINATION OF AGRICULTURAL CONSULTANTS' EFFECTIVENESS WHO WORK IN PROJECT OF THOUSAND AGRICULTURISTS FOR THOUSAND VILLAGES: SAMPLE OF ERZURUM PROVINCE Arzu ŞORAKLI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tecer ATSAN The aim of this research is to determine the effectiveness of Agriculture Engineers and Veterinary Surgeans as a Agriculture Counsellar in Erzurum city center and the villages depending on this city's 18 counties. It is formed that 18 Agriculture Consultants and the headmans of village in which they are. By entire census method and 229 producer in villages where counsellars are present by exemplification method in investigation. The knowledges which is accumulated from producers, Agriculture Consultants and headmans by making a poll is made analysis. In addition this study used the other knowledges obtained from the published local and foreign sources concerning this subject and the figurative data provided from the Public Institutions and Foundations. According to the results of the investigation, Agriculture Engineers and Agriculture Consultants as a Agriculture Consults in village are in harmony with the local people and they after the products which can obtain the more profit, also they pioneer to vaccinate the animals and attach the earrings fort them. To be making in producing fadder plants area 25130 da, the counting of animals which are vaccinated 27137, the counting of animals which are be attached the earrings, the sowing of arable field plants area 25130 da, the sowing of arable garden plants area 24 864,25 da investigation in the village, the counting of analisis of soil 558, the counting of planted tree 4170, the counting of experiment 14. Except for these, required applications and workings about water and constructing the canalization for village are made by Agriculture Consults. Also not doing artificial seeding due to assuming a sin according to the religion is made about 1244 by Agriculture Consults thanks to their recognitions. Moreover 39 greenhouses are constructed in climate conditions are conveinent for some area. 2006, 90 pages