'Moleküler elektronik sistemlerde kullanılacak organik fotosensörlerin sentezleri ve spektrofluorimetrik incelenmeleri'
'Synthesis and spectrofluorimetric investigation of organic photosensitizers useful for molecular electronic systems'
  1. Tez No: 172425
  2. Yazar: HANİFE BİNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Perilendiimid, floresans, sentez, bromlama, Perylenedimide, fluorescence, synthesis, bromination
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
V ÖZET MOLEKÜLER ELEKTRONİK SİSTEMLERDE KULLANILACAK ORGANİK FOTOSENSÖRLERİN SENTEZLERİ VE SPEKTROFLUORtMETRÜC İNCELENMELERİ BİNER, Hanife Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sıddık İÇLİ Ocak, 2006, 110 sayfa N,N'-Disikloheksilperilen-3,4:9,10-bis(dikarboksimid),in dibromo sentezi için saflandırma basamaklarının zahmetsiz olduğu alternatif bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem için gerekli olan tüm kimyasal maddeler ticari olarak satm alınabilmektedir. Yüksek çözünürlüğe sahip perilen gövdesinden fonksiyonlandırılmış Difenoksi-N,N'-di(sikloheksil) perilen- 3,4:9,10-bis(dikarboksimid) ve Brom,(2,5-di-f-butilfenoksi)-N,N'- di(sikloheksil)perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksimid) sentezlenmiştir. N,N'- Di(N,N-dimetil-3-ammopropil)perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksimid), N,N'- Diizopropilperilen-3,4:9,10-bis(dikarboksimid), N,N'-Di(3-fenil propil) perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksimid) ve N,N'-Di(2-fenil propil)perilen- 3,4:9, lO-bis(dikarboksimid) perilendiimid türevleri olarak sentezlenmiştir. Sentezlenen moleküllerin özellikleri UV-görünür, floresans, İR, ]H NMR, 13C NMR, MS ve döngüsel voltametri teknikleri ile belirlenmiştir. Sentezlenen moleküllerin kloroformdaki çözeltilerinden fotofîziksel özellikleri floresans spektroskopisi kullanılarak belirlenmiştir. Perilendiimid türevlerinin ısısal kararlılıklan TGA kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SYNTHESIS AND SPECTROFLUORTMETRIC INVESTIGATION OF ORGANIC PHOTOSENSITTZERS USEFUL FOR MOLECULAR ELECTRONIC SYSTEMS BİNER, Hanife PhD Thesis, Solar Energy Institute Supervisor : Prof. Dr. Sıddık İÇLİ January, 2006, 110 pages An alternative method for the preparation of dibrominated N,N'- Dicyclohexylperylene-3,4:9,10-bis(dicarboximide) was developed to make purification steps easily. Also, supplying all of the chemicals was possible commercially for this procedure. Diphenoxy-N,N'- di(cyclohexyl)perylene-3,4:9,10-bis(dicarboximide) and Bromo, (2,5-di- ^utylphenoxy)-N,N'-di(cyclohexyl)perylene-3,4:9,10-bis(dicarboximide) were synthesized as highly soluble core-functionalized perylenebisimides. N,N'-Di (N,N-dimethyl-3-aminopropyl) perylene- 3,4:9,10-bis (dicarboximide), N,N'-Diisopropylperylene-3,4:9,10- bis(dicarboximide), N,N'-Di(3-phenyl propyl)perylene-3,4:9,10- bis(dicarboximide) and N,N'-Di(2-phenyl propyl)perylene-3,4:9,10- bis(dicarboximide) were synthesized as perylenediimide derivatives. All of the compounds synthesized were characterized by UV-visible, fluorescence, IR, *H NMR and 13C NMR, MS, cyclic voltametry. The photophysical properties of the compounds synthesized were determined in chloroform using fluorescence spectroscopy. Thermal stabilities of perylenediimide derivatives were determined by TGA.