Akrilik lif üretiminde koagülasyon banyosu parametrelerinin lif fiziksel özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
The influence of coagulation bath parameters on the physical properties of wet spun acrylic fibers
  1. Tez No: 172430
  2. Yazar: İSMAİL TİYEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polyacrylonitrile, acrylic fiber, wet spinning, coagulation bath, fiber physical properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET AKRÎLİK LİF ÜRETİMİNDE KOAGÜLASYON BANYOSU PARAMETRELERİNİN LİF FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TİYEK, İsmail Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticis: Prof. Dr. Faruk BOZDOĞAN Şubat 2006, 211 sayfa Bu tezde yaş çekim yöntemi ile akrilik lif üretiminde koagülasyon banyo parametrelerinin lif fiziksel özelliklerine etkisi incelenmiştir. Koagülasyon banyosu, poliakrilonitril polimerinden ilk lif oluşumunun meydana geldiği yerdir. Bu çalışmadaki poliakrilonitril lifleri, farklı dop sıcaklıkları, koagülasyon banyo konsantrayonları ve koagülasyon banyo sıcaklıkları kullanılarak üretilmiştir. Poliakrilonitril lifi üretimi için 82°C ve 94°C sıcaklıktaki polimer doplar loıllamlmıştır. Bu dop sıcaklıkları için koagülasyon banyo sıcaklığı 32°C'den 54°C'ye kadar, koagülasyon banyo konsantrasyonu %46'dan %64'e kadar değiştirilmiştir. Üretilen liflerin fiziksel özellikleri lif mukavemeti ölçüm cihazı, Fourrier Transform infra-red spektroskopisi (FTIR), diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), geniş açı x- işim difraksiyonu spektroskopisi, optik mikroskop ve tarama elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar, akrilik Merinin fiziksel özeüiMerinin koagülasyon banyo sıcaklığı ve konsantrasyonuna önemli derecede bağlı olduğunu göstermiştir. Anahtar Sdzcükler: Poliakrilonitril, akrilik lifi, yaş çekim, koagülasyon banyosu, lif fiziksel özellikleri
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE INFLUENCE OF COAGULATION BATH PARAMETERS ON THE PHYSICAL PROPERTIES OF WET SPUN ACRYLIC FIBERS TÎYEK, İsmaü PhD Thesis in Textile Engineering Supervisor: Prof. Dr. Faruk BOZDO?AN February 2006, 21 1 pages In this thesis, the effect of coagulation bath parameters on the physical properties of wet-spun acrylic fibers has been studied. Coagulation bath is the stage in which initial fiber formation from polyacrylonitrile polymer takes place. In this study, fibers are produced by using different dope temperatures, coagulation bath concentrations and coagulation bath temperatures. Polymer dopes at 82°C and 94°C were selected for the production of polyacrylonitrile fibers. For these dope temperatures, coagulation bath temperatures was varied from 32°C to 54°C and coagulation bath concentrations from 46% to 62%. The physical properties of fibers were examined by using fiber strength instrument, Fourier Transform infra-red spectroscopy (FTIR), differential scanning calorimeter (DSC), wide angle x-ray diffraction spectroscopy, optical microscope and scanning electron microscope. The results have shown that the physical properties of acrylic fibers mostly depend on the coagulation bath concentration and temperature.