Termolüminesans-optik uyarımlı lüminesans sisteminin kurulması ve UV radyasyonunun ölçümünde kullanılması
Thermoluminescence-optically stimulated luminescence system setup and its UV radiation measurement
- Tez No: 172429
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGAY KARALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: TLD, AI203:C, optik uyarımlı lüminesans, termolüminesans, UVB, TLD, Aİ203:C, optical stimulated luminescence, thermoluminescence, UVB
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
V ÖZET TERMOLÜMİNESANS - OPTİK UYAR İMLİ LÜMİNESANS SİSTEMİNİN KURULMASI VE UV RADYASYONUN ÖLÇÜMÜNDE KULLANILMASI Harmanşah, Coşkun Doktora tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard.Doç.Dr. Turgay KARALI Şubat 2006, 214 sayfa Bu çalışmanın amacı termolüminesans/optiksel uyarımlı lüminesans (TL/OSL) ölçüm sisteminin kurulması ve TL dozimetrelerin okunmasında kullanılabilmesi için kalibrasyon işlemlerinin yapılmasıdır. Ayrıca bu tez çalışmasında son yıllarda ozon tabakasında meydana gelen incelme ve ülkemizin yıl içinde uzun bir süre güneş ışınlarının etkisinde kalması nedeniyle termolüminesans dozimetreler (TLD) kullanılarak güneşten gelen Ultraviyole-B radyasyonun ölçümleri yapılmıştır. Bu radyasyon çevrenin korunması ve insan sağlığı için oldukça önemlidir. Lüminesans sisteminin kurulumu aşaması tamamlandıktan sonra sistem bilgisayar destekli bir yazılım ile kontrol edilecek şekilde çalıştırılmıştır. Sistemin, TL ve OSL ölçümlerinde kullanılabilirliğini ve kararlılığını tespit etmek için AI203:C, CaS04:Tm, CaS04:Dy ve Lİ2B407:Cu dozimetreler kullanılarak ölçümler alınmıştır. Güneşten gelen UVB radyasyonunun ölçümleri için UV radyasyonuna duyarlılığı bilinen ve kişisel dozimetre olarak yaygın kullanıma sahip olan AI203:C dozimetreler kullanılmıştır. TL/OSL sistemi ve AI203:C dozimetreler kullanılarak elde edilen sonuçlar, güneşten kaynaklanan UV-B radyasyonu kolaylıkla ve güvenli şekilde ölçülebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THERMOLUMINESCENCE - OPTICALLY STIMULATED LUMINESCENCE SYSTEM SETUP AND ITS USE IN UV RADIATION MEASUREMENT Harmanşah, Coşkun Thesis of Ph. D., Department of Nuclear Sciences (Physics) Supervisor: Assist. Prof. Dr. Turgay KARALI February 2006, 214 pages The aim of this study is to establish a thermoluminescence/ optically stimulated luminescence (TL/OSL) measurement system and to calibrate it in order to read the TL dosimeters In the recent years, due to the depletion of the Ozone layer of earth atmosphere and because our country is exposed to sun light for a long time throughout the year, measurements have been taken by using thermoluminescence dosimeters to measure the UVB radiation originating from sun. This radiation is very important for the environmental protection and human health. After the setting up the luminescence spectrometer system, it is connected to a computer in order to control it using software. Measurements had been taken by using Aİ203:C, CaS04:Tm, CaS04:Dy and Lİ2B407:Cu dosimeters to determine the usability and stability of the system in TL and OSL measurement. For UVB radiation measurements from sun, Ab03:C dosimeters are utilized which are widely used in TL dosimetry and known to be highly sensitive to UV radiation. Results obtained using upgraded ( established) TL/OSL system and Aİ203:C showed that UV-B radiation can be measured readily and reliably using current setup.