Dikili körfezinde fitoplanktonun zamana bağlı değişimi
Temporal variability of phytoplankton community of Dikili bay
- Tez No: 172431
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATAKAN SUKATAR, PROF.DR. BAHA BÜYÜKIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Dikili Körfezi, fitoplankton, nütrientler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
V ÖZET DİKİLİ KÖRFEZİ'NDE FİTOPLANKTONUN ZAMANA BAĞLI DEĞİŞİMİ YURTERİN Nesrin Doktora Tezi,Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Atakan SUKATAR 10 Şubat 2006, 96 sayfa Eylül 2002 ile Eylül 2003 tarihleri arasında Türkiye kıyı sularında Ege Denizi Dikili Körfezi'nde iki istasyonda gerçekleştirilen haftalık örneklemelerimizden alman deniz suyunun ve fitoplanktonun kalitatif ve kantitatif ölçümleri yapılmıştır. Dinophyceae sınıfına ait 58 takson, Dictyochophyceae sınıfına ait 1 takson, Bacillariophyceae sınıfına ait 20 takson tammlanmıştrr. Rhizosolenia sp. tüm yıl boyunca fizikokimyasal koşullara dayanıklılık göstererek varlığım sürdürmüştür. Scripsiella trochoidea ve Prorocentrum micans kış periyodu dışında, tüm yıl görülmüşlerdir. Araştırma periyodunda ölçülen deniz suyu sıcaklıklarının 12,6°C- 28,6°C, pH 7,81-8,3, tuzluluk %o38-%o39,9, çözünmüş oksijen 4,3 mg/1- 6,6 mg/1,nitrit 0,0031 ug atN/1 - 0,3433 ug atN/1, nitrat 0,092 ug atN/1- 7,92 ug atN/1, amonyum 1,132 ug atN/1- 55,806 ug atN/1,fosfat 0,0024 ug atP/1 - 0,8736 ug atP/1, silisyum 0,033 ug at Si/l - 7,3245 p.g at Si/l aralığında değiştiği belirlenmiştir.VI Tuzluluk değerlerine bakılarak, Karadeniz suyunun, Dikili Körfezi üzerinde etkili olmadığı anlaşılmaktadır Kış aylarında zaman zaman dip sularının kuvvetli rüzgarlarla yüzeye çıkması, silikat değerlerinin yükselmesine neden olabilmektedir.Fosfor yetersizliği nedeniyle, yılda bir kez N/P oram 2871 'e yükselmiştir. C/Chla oranlarındaki artış ise, mikrobiyal çevrim nedeniyle, detritus karbonundaki artıştan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TEMPORAL VARIABILITY OF PHYTOPLANKTON COMMUNITY OF DIKILI BAY YURTERİN Nesrin Ph.D.,Biology Depertment Supervisor:Doç.Dr. Atakan SUKATAR 10 February 2006, 96 pages. The data from two stations in Northern Aegaen Sea of Dikili Bay were collected weekly between September 2002 and September 2003. Rhizosolenia sp. was in existed to resistance the conditions physical and chemical all of the year. Scripsiella trochoidea and Prorocentrum micans were existenced all of year exception winter period. We observed that the Black Sea water didn't efficacy on Dikili Bay due to salinity values. For the reason silicates values increased, sometimes bottom of the seawater come to surface because of strong winds. N/P ratios were increased because of the low phosphates values in seawater. C/Chla ratios were increased due to carbon in detritus and activity of microorganisms. Distribution of nutrients were measured. Qualitative and quantitative analysis in this period were realised. 58 taxa from Dinophyceae, 1 taxa from Dictyochophyceae, 21 taxa from Bacillariophyceae were identified. Temparature of sea water 12,6-28,6°C, pH 7,81-8,3, salinity o38%-o39,9%,VIII dissolved oxygen 4,3-6,6 mg/1, nitrite 0,0031-0,3433 ug atN/1, nitrate 0,092- 7,92 ug atN/1, amonium 1,132-55,806 ug atN/1, phosphate 0,0024-0,8736 fig atP/1, silicate 0,033-7,3245 |ig atSi/1 were recorded in research periode. Key words : Aegean Sea, Dikili Bay, phytoplankton, nutrients