Aromatik bismaleimid türevlerinin sentezi ve sol-jel yönteminin incelenmesi
Synthesis of aromatic bismaleimide's derivatives and investigation sol-gel technique
  1. Tez No: 172438
  2. Yazar: MEHMET FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: aromatik bismaleimid, sol-jel, TİO2, ince film
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
V ÖZET AROMATİK BİSMALEİMİD TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE SOL-JEL YÖNTEMİNİN İNCELENMESİ FİDAN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sıddık İÇLÎ Şubat 2006 Aromatik bismaleimidler ısıya karşı kararlılık gösteren ve üstün mekaniksel ve elektriksel özelliklere sahip bileşiklerdir. Aynı zamanda görünür bölgede absorpsiyon ve emisyon yaptıkları için güneş ışınımlı teknolojilerde de kullanılmaya uygundurlar Aromatik yapıların değişmesi bu bileşiklerin UV spektroskopide absorplamaların değiştireceği için, amaca uygun olarak istenilen dalga boyunda fotoaktivite gösteren türevlerinin sentezlenmesi mümkündür. Bu çalışma kapsamında elde edilen aril bismaleimid türevleri literatürde bilinen yöntemle sentezlendiler. Elde edilen ürünler kristallendirme yöntemiyle saflaştırıldı. İR, ıH NMR ile yapısal karakterizasyonlan yapıldı. UV ve TGA ile de fotokimyasal ve termal özellikleri incelendi. Ayrıca bu tezde sol-jel teknolojisi kullanılarak, cam üzerine TİO2 ince film kaplanmış ve bu kaplamaların karakterizasyonları yapılmıştır. Sol-jel yöntemiyle hazırlanan TİO2 jelleri ısıl işleme tabi tutarak meydana gelen kristal formu XRD ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SYNTHESIS OF AROMATIC BISMALEIMIDE'S DERIVATIVES AND INVESTIGATION SOL-JEL TECHNIQUE. FİDAN, Mehmet Master Thesis, Solar Energy Institute Supervisor: Prof. Dr. Sıddık İÇLİ February, 2006 Aromatic bismaleimid.es are the compunds which indicate a good thermal stability and superior mechanical-electrical properties. In addition, they are suitable for solar energy applications due to the fact that they indicate absorption and emission spectrum in the visible region. UV spectroscopy absorptions vary with variation on aromatic substitues. In paralel photoactivation of the synthesized compounds would vary with the variation of aromatic substitues. Aromatic bismaleimide's derivatives which are the subject in this study are synthesized as described previously in the literature. Final products were purified by using crystalization technique and characterized by IR, 1H- NMR. Photochemical and thermal properties were investigated by UV- Vis spectroscopy, and Thermal Gravimetric Analysis,TGA, methods. In addition, thin film TİO2 was prepared on glass substrate using sol-gel technology and characterization of these coatings were studied. Preparation TİO2 thin films were done by sintering at 450 °C and following formed crystal structures were determined by XRD. Key word: aromatic bismaleimide, sol-gel, TİO2, thin film