Bazı yeni çok yılık baklagil ve buğdaygil yem bitkileri çeşitlerinin Akdeniz iklim koşularındaki performansları üzerine araştırmalar
Investigations on the peformances of some new perennial forage legumes and grasses under Mediterranean climatic conditions
  1. Tez No: 172437
  2. Yazar: GÜLCAN DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIZA AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Baklagil, Buğdaygil, Yembitkisi, Performans, Legumes, Grasses, Forage, Performances
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
IV ÖZET BAZI YENİ ÇOKYILLIK BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİ ÇEŞİTLERİNİN AKDENİZ İKLİM KOŞULLARINDAKİ PERFORMANSLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR DEMİROĞLU, Gülcan Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU Şubat 2006, 247 sayfa Ülkemize ilk defa getirilen bazı yeni çok yıllık baklagil ve buğdaygil yembitkileri çeşitlerinin Akdeniz iklim koşullarındaki performanslarını belirlemek amacıyla yürütülen bu araştırmada 6 baklagil yembitkisi çeşidi (Medicago sativa: Daisy, Resis; Trifolium repens: Nanouk, Klondike, Trifolium pratense: Rajah, Trifolium hybridum: Ermo) ile 7 buğdaygil yembitkisi çeşidi (Dactylis glomerata: Amba, Sparta; Festuca ovina: Ridu, Festuca pratensis: Laura, Lolium multiflorum: Turgo; Lolium perenne: Tove ve Phleum pratense: Bilbo) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nün deneme tarlalarında 2001-2003 yılları arasında tarla koşullarında yetiştirilmiş ve bu bitkilerde bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, seyrekleşme oram, yabancı bitkilerle rekabet gücü, ham protein oranı, ham kül oranı gibi özellikler incelenmiştir.Üç yıllık tarla ve laboratuvar araştırmaları sonucunda, ele alman baklagil ve buğdaygil yembitkilerinin özellikler açısından geniş bir varyasyon gösterdiği ve agronomik isteklerine bağlı olarak, bazılarının yörenin tarımsal yapısında başarıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Özellikle Medicago sativa'mn Daisy çeşidinin Akdeniz iklim koşullarına çok iyi adapte olduğu Trifolium repens'in Klondike çeşidi ile Trifolium pratense^rim Rajah çeşidinin benzer başarıyı gösterdiği saptanmıştır. Trifolium hybridum'xm Ermo çeşidinin ise daha yoğun araştırılmaya gereksinim olduğu da belirlenmiştir. Buğdaygillerde Dactylis glomerata 'mn Sparta, Festuca ovına'nın Ridu ve Lolium multiflorum 'un Turgo çeşitlerinin kısa ve uzun süreli yapay mer'alarda başarıyla kullanılabileceği de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE PERFORMANCES OF SOME NEW PERENNIAL FORAGE LEGUMES AND GRASSES UNDER MEDITERRANEAN CLIMATIC CONDITIONS DEMİRO?LU, Gülcan Ph. D. In Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. Rıza AVCIO?LU February 2006, 247 pages In this study, to determine the performances of some new forage legumes and grasses under Mediterranean climatic conditions six legume cultivars (Medicago sativa: Daisy, Resis; Trifolium repens: Nanouk, Klondike, Trifolium pratense: Rajah, Trifolium hybridum: Ermo) and seven grasses cultivars (Dactylis glomerata: Amba, Sparta; Festuca ovina: Ridu, Festuca pratensis: Laura, Lolium multiflorum: Turgo; Lolium perenne: Tove ve Phleum pratense: Bilbo) were grown in the experimental fields of Field Crops Department of Agriculture Faculty, Aegean University, between 2001-2003 years. Plant height, herbage yield, dry matter content, dry matter yield, persistency, competition, crude protein content, crude ash contents of crops were tested. As the results of three years field and laboratory tests it was concluded that these legume and grass cultivars displayed a large variation and some of them could be benefical in the region according to the agronomic requirements. It was determined that Daisy cultivar of alfalfa was particularly adaptable to Mediterranean conditions and Klondike cultivar of white clover and Rajah cultivar of red clover have also shown similar performances. Ermo cultivar of alsike clover needed futher more detailed experimantation. It was also concluded that sparta of cooksfoot, Ridu of sheep fescue and Turgo cultivar of italian ryegrass could be used successfully in short or long term artificial pasture establishments.