Ekonomik değeri olan kara salyangozlarından Helix aspersa ile Helix lucorum türlerinin beslenme periyodundaki kas protein değişimi (Gastropoda: Helicidae)
Changes of muscle proteins depending on the nutrition in land snails which have economic importance; Helix aspersa and Helix lucorum
  1. Tez No: 172443
  2. Yazar: SEVGİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ffe/zx aspersa, Helix lucorum, elektroforez, kas proteinleri, Helix aspersa, Helix lucorum, electrophoresis, muscle proteins
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
V ÖZET EKONOMİK DEĞERİ OLAN KARA SALYANGOZLARINDAN HELLX ASPERSA İLE HELIX LUCORUM TÜRLERİNİN BESLENME PERİYODUNU AKİ KAS PROTEİN DEĞİŞİMİ (GASTROPODA : HELICIDAE) YILMAZ, Sevgi Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman PARLAK Ocak 2006, 43 sayfa Bu çalışmanın amacı, ekonomik değeri çok yüksek olan iki kara salyangozu türünün, laboratuar ortamında optimum koşullarda yetiştirilmesi ve beslenme periyodu süresince ayak kaslarındaki protein değişimlerinin poliakrilamid jel elektroforezi ile belirlenmesidir. Yetişkin bireyler İzmir'in Urla ve Buca ilçelerinden toplanmışlardır ve yumurta temininden sonra yavruları ile birlikte laboratuar koşullarında yetiştirilmişlerdir. 14 Helix aspersa bireyinden 8'i marul ile 6'sı ise ot ile ve 10 Helix lucorum bireyinden 4'ü marul ile 6'sı ot ile düzenli olarak beslenmişlerdir. Bu beslenme süreci içerisinde bireylerden ayak kası ekstraksiyonu yapılmış ve elektroforez işlemine kadar -20°C deki derin dondurucuda saklanmıştır. Daha sonra tüm örneklere Tricine-sodium dodecyl sulfate (TSDS) poliakrilamid jel elektroforezi (PAGE) uygulanmıştır. Tür içindeki ve farklı türlerdeki yetişkin ve genç bireyler arasında beslenmeye bağlı olarak TSDS PAGE ile tespit edilen protein bantları açısından niteliksel ve niceliksel farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CHANGES OF MUSCLE PROTEINS DEPENDING ON THE NUTRITION IN LAND SNAILS WHICH HAVE ECONOMIC IMPORTANCE; HELIX ASPERSA AND HELIX LUCORUM (GASTROPODA : HELICIDAE) YILMAZ, Sevgi M.Sc in Biology Supervisor: Prof. Dr. Osman PARLak January 2006, 43 pages The two land snail species, Helix aspersa and Helix lucorum have economic importance. The aim of this study is to breed these species in the laboratory in optimum conditions and to investigate the differences of the muscle proteins among this period using TSDS PAGE electrophoresis. The species were collected subsequently in Urla and Buca, in Izmir. After egg laying, adult and juvenile specimens were breeded in laboratory in optimum conditions. 8 out of 14 Helix aspersa and 6 out of 10 Helix lucorum specimens were feeded with lettuce, the others with grass. In this period, pedal muscle was extracted from the specimens and stored at -20°C until the electrophoretic seperation was carried out. Later extracts were subjected to Tricine-sodium dodecyl sulfate (TSDS) poliacrylamide gel electrophoresis (PAGE). In this study, the differences were found in electrophoretic pattern of adult and juvenile specimens of different species depending on nutrition, which obtained by TSDS PAGE.