Bazı gıda kaynaklı patojenlerin kara havuç ve kara dut suyunda canlı kalmaları üzerine bir araştırma
A research on the survival of some foodborne pathogens in black carrot and black mulberry juices
  1. Tez No: 172442
  2. Yazar: HÜSEYİN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kara havuç, kara dut, antimikrobiyal aktivite, asit adaptasyon, meyve suyu, Black carrot, black mulberry, antimicrobial activity, acid adaptation, fruit juice
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
V ÖZET BAZI GIDA KAYNAKLI PATOJENLERİN KARA HAVUÇ VE KARA DUT SUYUNDA CANLI KALMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DEĞİRMENCİ, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet KARAPINAR Şubat 2006, 134 sf. Bu tez çalışmasında, farklı konsantrasyon ve pH değerlerine sahip kara havuç ve kara dut suyu örneklerinde Escherichia coli 0157:H7, Salmonella typhimurium ve Listeria monocytogenes patojenlerinin gelişme ve canlı kalma davranışları incelenerek aside adaptasyon, pH, inkübasyon sıcaklığı ve Örnek konsantrasyonunun, bu gelişme ve canlı kalma davranışları üzerine etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla, test kültürleri kara havuç suyu ve kara dut suyu örneklerine inokule edilerek; 4 ve 37 °C inkübasyon sıcaklıklarında, 0., 1., 2. ve 7. günlerde canlı kalan hücre sayısı belirlenmiştir. Kara havuç suyu S.typhimurium ve L.monocytogenes patojenleri üzerinde, kara dut suyu ise aside adapte olmuş ve olmamış L.monocytogenes hücreleri üzerinde etkili bir antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Aside adaptasyon ve düşük sıcaklıkta depolamanın, her üç patojen bakterinin de canlı kalma süresini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE SURVIVAL OF SOME FOODBORNE PATHOGENS IN BLACK CARROT AND BLACK MULBERRY JUICES DE?İRMENCİ, Hüseyin MSc in Food Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet KARAPINAR February 2006, 134 p. In this study, the influence of acid adaptation, pH, incubation temperature and juice concentration on survival and growth of Escherichia coli 0157:H7, Salmonella typhimurium and Listeria monocytogenes in black carrot and black mulberry juice at different concentration and pH values was investigated. Juice samples were seperately inoculated with test cultures and incubated at the temperature of 4 °C and 37 °C. The number of survivors in samples were counted at 0,1,2 and 7 days of incubation. Black carrot juice exhibited an antimicrobial activity on S. typhimurium ve L.monocytogenes, although black mulberry juice exhibited an effective antimicrobial activity against L.monocytogenes. Acid adaptation and incubation at low temperature increased the survival of three test organisms in juice samples.