Deniz kaplumbağalarının Göksu deltasındaki (Silifke, Mersin) 2005 yılı üreme aktiviteleri
Nesting activity of sea turtles in Göksu delta (Silifke, Mersin, Turkey) 2005
- Tez No: 172450
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN TAŞKAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Göksu Deltası, Caretta caretta, Chelonia mydas, deniz kaplumbağası, üreme aktivitesi, predasyon, çakal, Göksu Delta, Caretta caretta, Chelonia mydas, sea turtle, nesting activity, predation, jackal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET DENİZ KAPLUMBAĞALARININ GÖKSU DELTASI'NDAKİ (SİLİFKE, MERSİN) 2005 YILI ÜREME AKTİVİTELERİ AKÇINAR, Salim Can Yüksek Lisans, Su Ürünleri Temel Bilimler A.B.D. Danışman: Prof. Dr. Ertan TAŞKAVAK Ocak 2006, 61 Sayfa Ramsar alanlarından biri olan Göksu Deltası beş kumsaldan oluşmaktadır. 1 Haziran ve 15 Eylül 2005 tarihleri arasında, hem Caretta caretta hem de Chelonia mydas'ın yuvalama faaliyetleri her gün izlenmiştir. Tespit edilen 623 çıkışın 155'i (%24,87) yuva İle sonuçlanmıştır (151 C.caretta, 3 C.mydas, 1 Trionyx Irivnguis). İzlerin çoğunluğu Haziran ve Temmuz aylarında kaydedilmiştir. Taban suyu, su baskını, ve çakal predasyonu yuvanın başarısız olmasına yol açan ana etmenler olarak bulunmuştur. Predator aktiviteleri tüm sezon boyunca devam etmiştir. Bulunan yuvalara ait ortalama yavru başarısı %14.78 olarak tespit edilmiştir. Ortalama kuluçka süresi 51.95±4.32 gün olarak hesaplanmıştır. Arazi çalışması süresince C.mydas 'a ait yuvaların hiçbirinden yavru çıkışı olmamıştır. Kumsala bırakılan 10338 yumurtadan çıkan yavruların 930'u (%9.00) denize ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT NESTING ACTIVITY OF SEA TURTLES IN GOKSU DELTA (SİLİFKE, MERSİN, TURKEY), 2005 AKÇINAR, Salim Can MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Ertan TAŞKAVAK January 2006, 61 Pages The Göksu Delta, listed among Ramsar areas, includes five beaches. Between 1st June and 15th September 2005, nesting activities of both Caretta caretta and Chelonia mydas were monitored daily. Of the 623 turtle tracks, 155 (24.87%) resulted in nests (151 C.caretta, 3 C.mydas, 1 Trionyx triunguis). Majority of the turtle tracks were recorded in June and July. Ground water, flooding and jackal depredation were the main causes of nest failure. Predator activity was consistent throughout the season. Mean hatching success of these nests was computed as 14.78 %. Average incubation period was calculated as 51.95±4.32 days. None of the Chelonia mydas nests hatched within the study period. Of the 10338 eggs laid, a total of 930 hatchlings (9.00%) reached the sea.