Gömülü sistemler için tasarım desenleri kullanalarak nesneye yönelik, gerçek zamanlı bir mikroçekirdek tasarımı
Design of an object oriented and real-time microkernel for embedded systems using design patterns
  1. Tez No: 172451
  2. Yazar: KASIM SİNAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLİN KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı sistemler, Gömülü sistemler, Gerçek zamanlı işletim sistemleri, Nesneye yönelik programla, Tasarım Desenleri, Mikroçekirdek, Monolitik Sistemler, C++, Gcc, Gdb, Bochs, Real-Time Systems, Embedded Systems, Real-Time Operating Systems, Object-Oriented Programming, Design Patterns, Microkernel, Monolithic Systems, C++, Gcc, Gdb, Bochs
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET GÖMÜLÜ SİSTEMLER İÇİN TASARIM DESENLERİ KULLANARAK NESNEYE YÖNELİK, GERÇEK ZAMANLI BİR MİKROÇEKİRDEK TASARIMI YILDIRIM, Kasım Sinan Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aylin KANTARCI Ocak 2006, 103 sayfa Bu çalışmada gerçek zamanlı ve gömülü sistemler üzerinde çalışan işletim sistemleri ve bu işletim sistemlerini kullanan gömülü yazılımların yazılımsal özellikleri ve gereksinimleri incelenmiştir. Bu doğrultuda uygulama ihtiyaçlarına yönelik olarak şekillenebilen, taşınabilir, gerçek zamanlı, gömülü ve nesneye yönelik bir işletim sistemi olan eGe Gömülü İşletim Sistemi (eGİS); C++ dili, açık kaynak koda sahip ve ücretsiz yazılım araçları olan Gcc derleyicisi, Gdb hata ayıklayıcısı, Ld bağlayıcısı ve Bochs emülatörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. eGİS mimarisindeki esnekliğin ve değişebilirliğin sağlanmasında kullanılan tasarım desenlerinin, sisteme kattığı faydalar ve yan etkileri tartışılmıştır. eGİS işletim sisteminin var olan diğer gerçek zamanlı ve gömülü işletim sistemleri ile kıyaslaması yapılmış, eGİS 'in bu sistemlere olan benzerlikleri ve bu sistemlerden farkları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN OF AN OBJECT ORIENTED AND REAL-TIME MICROKERNEL FOR EMBEDDED SYSTEMS USING DESIGN PATTERNS YILDIRIM, Kasım Sinan MSc in Computer Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Aylin KANTARCI January 2006, 103 pages In this study, the software properties and requirements of applications and operating systems that work on the real-time and embedded systems are studied. Within this context, eGe Gömülü İşletim Sistemi (eGİS), which is a portable, real-time, embedded, object oriented and configurable operating system, is implemented by using C++ language, Gcc compiler, Gdb debugger, Ld linker and Bochs emulator; which are open source and free software development tools. The advantages and disadvantages of the design patterns, which were used to improve the scalibility and configurability of the eGİS architecture, are discussed. The differences and similarities of eGİS with the other real-time and embedded operating systems are stated.