Muğla yöresi bal arısı (Apis mellifera L.) populasyonlarında morfometrik varyasyonun belirlenmesi
Determination of morphometric variation in Muğla honey bee (Apis mellifera L.) populations
  1. Tez No: 172452
  2. Yazar: MEHMET ULAŞ ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT KENCE, PROF.DR. İSMAİL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, Honeybee, Apis mellifera, morphometry, multivariate statistics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Muğla Balansı populasyonundaki varyasyon ve Muğla Dalanlarının Türkiye'de bulunan diğer balansı populasyonları içindeki yeri morfometrik teknikler kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışmada, Muğla, Hatay, Ankara ve Kırklareli İllerindeki 196 kovandan çeşitli zamanlarda toplanmış olan 392 Balansı örneği araştırmaya konu olmuştur. Bu amaçla Balarılarının ön kanatlarından, arka kanatlarından ve arka bacaklarından toplam 25 adet morfolojik karakter ölçülmüştür. Veriler çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden olan Temel Öğeler Analizi ve Ayrışma Fonksiyon Analizleriyle değerlendirilmişlerdir. Temel Öğeler Analizinde ilk 3 eksen ile toplam varyasyonun % 36.28' i açıklanmış; Ayrışım Fonksiyon Analizi ise t ilkVI 2 eksende toplam varyasyonun % 83.05' ini açıklamıştır. Ölçümü yapılan Balansı popuksyonları (Muğla, Hatay, Ankara ve Kırklareli) arasında morfometrik varyasyon açıkça gözlenmiştir. Sonuçlar Balarılarının Türkiye' de halen farklılaşma gösterdiklerini ve evrimleştiklerini desteklemektedir.Anahtar sözcükler : Türkiye, Balansı, Apis mellifera, morfometri, çok değişkenli istatistik
Özet (Çeviri)
In this study, morphometric variation in the Muğla honey bee populations and the relationship of Muğla to the other honey bees of Turkey was investigated by using morphometrical techniques. In this study totaly 392 honey bee samples were are collected from 196 colonies at different times from four provinces of Turkey (Muğla, Hatay, Ankara and Kırklareli) were studied morphometrically. Twenty five morphological characters were measured on the honey bees belonging to forewing, hindwing and hing leg. Data were analyzed by using multivariate statistical tecniques such as Principal Component Analysis (PCA) and Discriminant Function Analysis (DFA). In PCA, first three axes explained the 36.28% of total variation. However in DFA, first two axes explained the 83.05% of total variation. Investigated honeyvın bee populations (Muğla, Hatay, Ankara and Kırklareli) were well discriminated Results supported that honey bee populations of Turkey are still well discriminated and evolving.