Voltammetric determination of copper(II) ions with modified electrodes by electropolymerization
Elektropolimerizasyonla modifiye edilmiş elektrotlarla bakır(II) iyonlarının voltametrik tayini
  1. Tez No: 172453
  2. Yazar: PINAR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN YENİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Karbon pasta elektrot, Camsı karbon elektrot, Elektropolimerizasyon, Diferansiyel puis voltametrisi, Copper, carbon paste electrode, glassy carbon electrode, electropolymerization, differential pulse voltammetry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
V ÖZET ELEKTROPOLİMERİZASYONLA MODİFİYE EDİLMİŞ ELEKTROTLARLA BAKIR(II) İYONLARININ VOLTAMETRİK TAYİNİ DEMÎR, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Berrin YENİGÜL Ocak 2006, 65 Pages Bu çalışmada amaç ; yüzeyi elektropolimerizasyonla modifiye edilmiş elektrotlar kullanarak Cu (II) nin duyar tayini gerçekleştirmektir. Bu yöntemde, monomerle modifiye edilmiş karbon pasta elektrot (CPE) ve camsı karbon elektrotlar (GCE) ortam içinde elektropolimerize edilir. Bu çalışmayı gerçekleştirmek amacıyla 2-metil-8-hidroksikinolin (MHQ) ile yığın içinde modifiye edilmiş CPE ve yüzeyi modifiye edilmiş GCE kullanılmıştır. Elektropolimerizasyonla modifiye edilmiş CPE ve GCE, Cu(II) nin önderiştirilerek anodik sıyrılmasına ilişkin eser tayininde faydalı bulunmuştur. Ayrıca polimerle kaplı elektrot yüzeyinin her tayin için hızla tekrarlanabilir ve yenilenebilir olduğu bu çalışmada gösterilmiştir. MHQ polimeri (poliMHQ) ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrotlarla yapılan çalışmalarda Cu(II) pik potansiyeli yaklaşık -415 mV civarında saptanmıştır ( Ag / AgCİ / KC1 elektrota karşı). 6.28xl0“8 M ile 3.14xl0”7 M derişim aralığında, Cu(II) nin 5 dakikaVI biriktirilmesiyle elde edilen, derişime karşı akım değerleri eğrisi elde edilmiştir. Bu derişim aralığında kalibrasyon eğrisinden elde edilen regresyon denklemi Ip/uA=2,4291 c/uM + 0,0979 (korelasyon katsayısı 0,9901, 5 farklı derişim için)olarak bulunmuştur. Belirtme alt sının yaklaşık 3.6xl0“8 M Cu(II) (S/N=3) olarak belirlenmiştir. 6.28xl0”7 M ile 4.40x1 0“6 M derişim aralığında, Cu(II) nin 5 dakika biriktirilmesiyle, kalibrasyon eğrisinden elde edilen regresyon denklemi Ip/uA=3.3328 c/uM + 0.6813 (korelasyon katsayısı 0,9982, 7 farklı derişim için) olarak bulunmuştur. Belirtme alt sınırı yaklaşık 3x1 0”7 M Cu(II) (S/N=3) olarak belirlenmiştir. 4.4x1 0“6 M Cu(II) için modifiye edilmiş karbon pasta elektrotta tekrarlanabilirlik 4.22% olarak bulunmuştur. Camsı karbon elektrot ile yapılan çalışmalarda, Cu(II) nin sıyırma basamağı için en uygun pH 2.0 olarak belirlenmiştir. Cu(II) pik potansiyeli ise -380 mV ta saptanmıştır.( Ag / AgCİ / KC1 elektrota karşı). 1.3x1ü”6 M ile 9x1 0“6 M derişim aralığında, Cu(II)nin 5 dakika biriktirilmesiyle, kalibrasyon eğrisinden elde edilen regresyon denklemi Ip/uA = 0.9363c/uM + 0.6684 (korelasyon katsayısı 0.9885, 6 farklı derişim için) olarak bulunmuştur. Belirtme alt sınırı yaklaşık 2.7x1 0”7 M Cu(II) (S/N=3) olarak belirlenmiştir. 6x1 0-6 M Cu(II) için, modifiye edilmiş camsı karbon elektrotta tekrarlanabilirlik %12 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada uygulanan yöntem yalnızca Cu(II) tayini için uygulanmış olsa da, yöntem modifiye edilmiş polimerle kaplı elektrotların uygulamalarında çok daha faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT VOLTAMMETRİC DETERMINATION OF COPPER (II) IONS WITH MODIFIED ELECTRODES BY ELECTROPOLYMERİZATİON DEMİR, Pınar MSc Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Berrin YENİGÜL January 2006, 65 Pages In this study ; trace determination of Cu(II) with polymer modified electrodes is purposed. This involves in situ electropolymerization at a monomer modified carbon paste electrode and glassy carbon electrode. A carbon paste electrode bulk modified with 2-methyl-8-hydroxyquinoline (MHQ) and surface modified glassy carbon electrode was used to demonstrate this approach. The polymer modified carbon paste electrode and glassy carbon electrode obtained by electropolymerization was found to be useful for trace determination of Cu(II), involving preconcentration and anodic stripping procedures. It was also shown that the polymer coated electrode surface could be renewed quickly and reproducibly after each determination.VIII The peak potential at CPE was recorded about -415 mV (vs. Ag / AgCl / KC1 salt). Concentration versus current curve for Cu(II) at poly(MHQ) modified CPE was obtained over the range of 6,28x1 0“8 M to 3, 14x1 0”7 M for a five minute accumulation. For this range, the linear plot gave a regression equation of Ip/uA=2,4291 c/uM + 0,0979 (correlation coefficient 0,9901, 5 points). Dedection limit was estimated to be 3.6xl0“8 M Cu(II) (S/N=3). For a five minute accumulation, calibration was also linear from 6.28x1 0”7 M to 4.40x1 0“6 M with regression equation Ip/uA=3.3328 c/uM + 0.6813 (correlation coefficient 0,9982, 7 points). Dedection limit was estimated to be 3x1 0”7 M Cu(II) (S/N=3). Reproducibility of determination of 4.4x1 0“6 M Cu(TI) by modified carbon paste electrode was estimated as RSD to be about 4.22%. The most suitable pH for stripping was found pH 2.00 (B-R) at GCE. The peak potential was recorded about -380 mV (vs. Ag / AgCl / KC1 salt). For a five minute accumulation of Cu(II) at GCE, calibration was also linear from 1.3xl0”6 M to 9xl0“6 M with regression equation Ip/uA = 0.9363c/uM + 0.6684 (correlation coefficient 0.9885, 6 points) Dedection limit was estimated to be 2.7x1 0”7 M Cu(II) (S/N=3). Reproducibility of determination of 6x1 0"6 M Cu(II) by modified glassy carbon electrode was estimated as RSD to be about 12%. Although the proposed method was demonstrated for Cu(II) determination, in principle, it can be more generally useful in applications involving polymer modified electrodes.