the effects of solvent evaporation on asymmetric cellulose acetate membrane structure and performance
Çözücü buharlaştırmanın asitmetrik selüloz asetat membran yapısına ve performansına etkileri
- Tez No: 172454
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: asimetrik membran, sentetik membran, selüloz asetat membran, ters ozmoz, faz değişimi, Asymmetric membrane, synthetic membrane, cellulose acetate membrane, reverse osmosis, phase inversion
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET ÇÖZÜCÜ BUHARLAŞTIRMANIN ASİMETRİK SELÜLOZ ASETAT MEMBRAN YAPISINA VE PERFORMANSINA ETKİLERİ Recep KEZİN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mustafa DEMÎRCİOĞLU Şubat, 2006 Bu çalışmada, tersozmoz (TO) amaçlı simetrik olmayan (asimetrik) yapay polimerik yan geçirgen zarların (membran) üretim süreçlerinden biri olan kısmi çözücü buharlaştırmanın membran yapışma dolayısıyla performansına etkileri incelenmiştir. Membran üretim parametrelerinin incelenmesi, ihtiyaç duyulan ayırma performansının sağlanmasında birincil aşamayı oluşturmaktadır. Parametrelerin değiştirilmesiyle değişen membran gözenek yapısı, sonuç membran performansım doğrudan etkilemektedir. Membran üretim süreçlerinde polimer çözeltisinden film çekme aşamasından sonra gelen çözücünün kısmen buharlaştırılması aşaması, TO yöntemiyle ayırmada en önemli yapısal özellik olan asimetrik yapının oluşmasında etkin olan bir süreçtir. Bu yapı membrana filtrasyon etkisi sağlayıp membran performansına doğrudan etki etmektedir. Membran üretiminde polimer olarak selüloz asetat, çözücü olarak aseton, gözenek yapıcı olarak formamid kullanılmıştır. Membranlar kesikli olarak üretilmiştir. Bu çalışmada, kısmi çözücü buharlaştırmanın, sonuç membran performasına etkileri, farklı çözücü buharlaştırma süreleri ile üretilen membranların, yüksek basınçlı pompa sistemine sahip TO test hücresi kullanılarak, ayırma performanslarının belirlenmesiyle ortaya konulmuştur.Yapılan çalışmalarda, ağırlıkça %20 selüloz asetat içeren polimer çözeltisinden, 1°C jelleşme ve 80°C tavlama sıcaklıklarında elde edilen membranlar ile %1'lik tuz çözeltisinden %60 - %85 düzeylerinde tuz uzaklaştırma başarımı elde edilmiştir. Yaklaşık -10°C sıcaklıktaki cam üstüne çekilen membranlarda, buharlaştırma süresinin artışıyla, düzgün aktif tabakanın oluşumuna olanak sağlanmış olup tuz gideriminde artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF SOLVENT EVAPORATION ON ASYMMETRIC CELLULOSE ACETATE MEMBRANE STRUCTURE AND PERFORMANCE Recep KEZİN MSc. Thesis, Chemical Engineering Dept. Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DEMİRCİO?LU February, 2006 In this thesis, the effect of the solvent evaporation process which is one of the asymmetric synthetic polymeric membrane production processes, on resulting membrane performance was investigated. The investigation of the production parameters is very crucial to be able to have desired separation levels. The pore structure of the membranes is directly effective on the resulting membrane performance. The solvent evaporation step which is coming after the polymer film casting step is of importance in the case of the formation of the asymmetric structure that is the main property of RO membranes. In this study, membranes were prepared with cellulose acetate (CA), acetone and formamide which are as polymer, solvent and pore forming agent (swelling agent, flux promoter), respectively. Membranes were produced with batch process. With this thesis, the effect of solvent evaporation step was determined by testing the membranes which were produced with different solvent evaporation times, with an RO test cell having high pressure pump system. The membranes prepared at the gelation temperature, 1°C, and the annealing temperature, 80°C, gave the salt rejections about 60% - 85%. With increasing solvent evaporation time, the formation of the active layer was left to form, then it was obtained that the salt rejectionperformances of the membranes that was produced by casting on a glass plate at about -10°C, increased.