Reduction of frictional coefficient between polycarbonate and metal surface
Polikarbonat ve metal yüzey arasındaki sürtünme katsayısının düşürülmesi
- Tez No: 172455
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT YENİGÜL, PROF.DR. SEVGİ ULUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme katsayısı, polikarbonat, kaydırıcı madde, avlama, Coefficient of friction, polycarbonate, slip agent, annealing
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET POLIKARBONAT VE METAL YÜZEY ARASINDAKİ SÜRTÜNME KATSAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ AKSOY, Ural Hüseyin Yüksel Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof.Dr. Sevgi ULUTAN, Prof.Dr. Mesut YENİGÜL Ocak, 2006, 52 sayfa Plastik malzemelerin sürtünme davranışları, kimyasal bağlar, moleküller arası bağ kuvvetleri ve sertlik gibi faktörlerden etkilenirler. Polikarbonat ile metal yüzey arasındaki sürtünme katsayısı iki değişik yöntem kullanılarak düşürülmeye çalışılmıştır. 1) Pentaeritritol stearat ve montanat esterleri gibi kaydırıcılar katılarak, 2) Malzeme farklı sürelerle, camsı geçiş sıcaklığı (Tg) altoda tavlanarak. Tüm deneyler sabit sıcaklık, basınç ve nem koşullarında yapılmıştır. Sürtünme katsayısı hareketli tabaka üzerinde iğne (pin on plate) yöntemiyle, 80 mm/s hız ve 50 N sabit yükte dinamik sürtünme olarak ölçülmüştür. Bu çalışmada, Polikarbonat ve çelik yüzey arasındaki sürtünme katsayısı 0.50 - 0.55 aralığından, değişik kaydırıcılar katılarak % 40 oranında bir azalma ile 0.35 değerine düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT REDUCTION OF FRICTIONAL COEFFICIENT BETWEEN POLYCARBONATE AND METAL SURFACE AKSOY, Ural Hüseyin MSc in Chemical Engineering Supervisors: Prof.Dr.Sevgi ULUTAN, Prof.Dr.Mesut YENİGÜL January, 2006, 52 pages Friction behaviors of plastic materials are affected by factors such as chemical bonds, intermolecular bond forces and hardness. Coefficient of friction between Polycarbonate and metal surface is studied to be reduced by using two different methods. 1) By adding slip agents such as pentaerytritol tetrastearate, montanate ester. 2) By annealing at the temperatures close to glass transition temperature, Tg, of the material for different time intervals. All the tests have been performed at constant temperature, pressure and humidity conditions. The dynamic friction by using“pin on plate”method has been measured at a velocity of the plate 80mm/s and 50 N constant load. The coefficient of friction between Polycarbonate and steel surface which is in the range of 0.50-0.55 has been reduced by 40 % to a value of 0.35 by adding different slip agents.