Kemalpaşa yöresi organik ve entegre kiraz yetiştiriciliğinde napolyon kiraz çeşidinin beslenme durumunun incelenmesi
Nutrient status of 'napolyon' sweet cherry grown under organic and entegrated farming conditions in Kemalpaşa
- Tez No: 172465
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK ANAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik kiraz, bilici besin elementleri, Organic cherry, plant nutrient elements
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
V ÖZET KEMALPAŞA YÖRESİ ORGANİK VE ENTEGRE KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE NAPOLYON KİRAZ ÇEŞİDİNİN BESLENME DURUMUMJN İNCELENMESİ ÖZTAN, Sezin Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Dilek Anaç Ocak 2006, 88 sayfa Çalışma“organik”ve“entegre”kiraz yetiştiriciliğinde, Napolyon çeşidinin beslenme durumunun ortaya konulması amacıyla, onaltı bahçenin yaprak ve toprak analizleri ile incelenmesine dayanmaktadır. Organik bahçelere üretimin ilk yılını oluşturan deneme döneminde bitki beslemeye yönelik hiçbir uygulama yapılmamış, örnek alınımını izleyen eylül ayında fiğ ve arpa karışımıyla yeşil gübreleme yapılmıştır. Entegre bahçelerde ise sulu koşullarda, kontrollü ve geleneksel yöntemlere uygun bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre bitki besin elementlerinden N, P ve Ca entegre bahçelerde, Fe ve Cu ise hem entegre hem de organik bahçelerde yeterli, K, Zn, Mn her iki bahçe grubunda da noksan düzeyde bulunmuştur. Toprak analiz sonuçlarına göre organik madde, N, P, Fe ve Zn entegre bahçelerde yüksek, diğer sonuçlar ise her iki bahçe grubunda da benzer nitelikte saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT NUTRIENT STATUS OF“NAPOLYON”SWEET CHERRY GROWN UNDER ORGANIC AND ENTEGRATED FARMING CONDITIONS IN KEMALPAŞA ÖZTAN, Sezin Master of Science Thesis, Soil Department Supervisor: Prof. Dr. Dilek ANAÇ January 2006, 88 pages In the study, 8 organic and 8 conventional sweet cherry cv Napolyon orchards were selected and surveyed through leaf and soil analysis. In the first year of the study no fertilization practices were performed. However, in the second year organic orchards were green manured by vetch and barley mixture. In the conventional orchards, fertilization was done according to the recommendations under irrigated conditions. Leaf results showed that, N, P and Ca were higher in the conventional orchards. Iron, Cu were sufficient under both of the growing techniques and K, Zn, Mn insufficient. According to the soil results organic matter, N, P, Fe and Zn were higher in conventional orchards. All of the other soil chemical properties were similar in both cases.