Kentsel kamusal (dış) mekanlar sistemi içinde sosyal bir mekan olarak açık pazar yerlerinin rolü ve kent kimliğine etkisi: İzmir ve Londra kent merkezi örnekleri
The role of open market places as a public space in the city public open spaces system an their impact on city: In cases of the İzmir and London city centers
  1. Tez No: 172468
  2. Yazar: ELVİN SÖNMEZ GÜLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞERİF HEPCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal dış mekanlar, açık pazar yerleri, kent kimliği, Public Places, open market places and urban identity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET KENTSEL KAMUSAL (DIŞ) MEKANLAR SİSTEMİ İÇİNDE SOSYAL BİR MEKAN OLARAK AÇIK PAZAR YERLERİNİN ROLÜ VE KENT KİMLİĞİNE ETKİSİ: İZMİR VE LONDRA KENT MERKEZİ ÖRNEKLERİ SÖNMEZ GÜLER, Elvin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Şerif HEPCAN 5 Ocak 2006, 147 sayfa Peyzaj mimarlığı disiplininin çalışma alanlarından biri olan kamusal dış mekanlar içinde yer alan parklar, meydanlar, yaya yolları, mezarlıklar vb. gibi pek çok mekan konusunda bugüne kadar değişik bakış açılarıyla çalışmalar yapıla gelmiştir. Ancak kentlerde kamusal dış mekanlar sisteminin önemli bir bileşeni olan“Açık Pazar Yerlerinin”bu bağlamda ve kent bütününde taşıdığı ağırlığı ve kent kimliğine etkileri başta olmak üzere üstlendiği / üstlenebileceği rollerin fazlaca ele alınmamış olmasının yarattığı eksikliğin giderilmesine katkı yapmak üzere bu araştırma konusu seçilmiştir. Bu amaç çerçevesinde; İzmir ve Londra kent merkezlerinden örnek açık pazar yerleri seçilerek incelenmiştir. Alan çalışmaları sırasında seçilen açık pazar yerleri mekansal yapılan analiz edilerekVI sorgulanmış ve ilgili kişi ve kuramlardan bilgiler alınmıştır. Bunun sonucunda mevcut durumları ortaya konularak karşılaştırmalar yapılmış ve Londra Kent Merkezi' ndeki örneklerinden de dersler çıkartılmak suretiyle İzmir Kent Merkezindeki açık pazar yerlerinin çok işlevli mekanlar haline getirilmesini kolaylaştıracak yaklaşımların ülkemiz özelinde uygulanabilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE ROLE OF OPEN MARKET PLACES AS A PUBLIC SPACE IN THE CITY PUBLIC OPEN SPACES SYSTEM AND THEIR IMPACT ON CITY; IN CASES OF THE IZMIR AND LONDON CITY CENTRES SÖNMEZ GÜLER, Elvin MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şerif HEPCAN 5'th of the January, 2006, 147pages Until now there have been a large number of studies carried out from different point of views, regarding the public out spaces which are basically made up of parks, public squares, sidewalks, cemeteries etc, and which are one of the study fields of Landscape Architecture discipline. However, in this context,“Open Market Places”, the places which are now one of the important elements of public out spaces have not been taken up as a significant issue on city identity. For this reason 'Open Market Places' is taken as a research subject in this study. In the context of the aim mentioned above; some selected example open market places situated in the city center both in Izmir and London have been analyzed. While conducting this analysis, structures of locations of chosen open market places have particularly been focusedvm and the information has been gathered from interested persons and institutions. Subsequent to the collection of data, a number of comparisons have been made followed by recommendations on how open market places in the city center of Izmir can be made more functional, with the aim of mentioned proposals' applicability in Turkey, considering some cases and examples in the city center of London.