İzmir İç Körfezi fitoplankton toplulukları üzerine İzmir Büyük Kanal Projesi'nin oluşturduğu etkiler
The impact of wate water treatment plant on the communities of phytoplankton of the Inner Bay of İzmir
- Tez No: 172469
- Danışmanlar: PROF.DR. TUFAN KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, İzmir Körfezi, besleyici elementler, phytoplankton, Bay of Izmir, nutrients
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET İZMİR İÇ KÖRFEZİ FİTOPLANKTON TOPLULUKLARI ÜZERİNE İZMİR BÜYÜK KANAL PROJESİNİN OLUŞTURDUĞU ETKİLER GARİP, Nazlı Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Tufan KORAY Şubat 2006, 166 sayfa Bu tez çalışmasında İzmir Körfezi'nde 2003-2004 yıllan arasında 1 yıl boyunca Çiğli açıklan, Yat Limanı ve Meles çayı ağızlarında belirlenen istasyonlarda haftalık örnekleme periyodu ile fitoplankton kompozisyonu ve buna etki eden bulunan fiziko-kimyasal faktörler incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, Cyanophyceae, Dinophyceae, Dictyochophyceae, Bacillariophyceae, Euglenophyceae, Ebriidea ve Ciliata sınıfı olmak üzere 7 alg sınıfına ait 155 fitoplankton türü saptanmış olup, Dinophyceae ve Bacillariphyceae sınıflarının tür çeşitliliği ve hücre yoğunluğu bakımından diğer sınıflara oranla daha baskın olduğu gözlenmiştir. Yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre, evsel ve endüstriyel atıkların girişlerine maruz kalan Meles ve Yat Limanı istasyonlarında besleyici element konsantrasyonlarının Çiğli istasyonunda saptanan değerlerden daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE IMPACT OF WASTEWATER TREATMENT PLANT ON THE COMMUNITIES OF PHYTOPLANKTON OF THE INNER BAY OF IZMIR GARİP, Nazlı MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tufan KORAY February 2006, 166 pages In this study, the phytoplankton composition and the environmental parameters which affected on the planktonic composition were investigated between the years 2003-2004, at Çiğli, Yat Limanı and Meles, with weekly sampling. At the end of the studies, a total of 155 taxa were determined from the class Cyanophyceae, Dinophyceae, Dictyochophyceae, Bacillariophyceae, Euglenophyceae, Ebriidea and Ciliata. The classes of Dinophyceae and Bacillariophyceae are dominant over other classes in respect to species diversity and cell density. In according to measurement of nutrient results of Meles and Yat Limanı is determined higher than Çiğli because of domestic and industrial sewage outfall.