Ege Denizi kıyı sedimentlerinde denge üstü radyoaktif kurşun birikiminin alfa ve gama spektroskopisi ile incelenmesi
Investigation of unsupported radioactive lead in coastal sediments of Aegean Sea by alpha and gamma spectroscopy
  1. Tez No: 172471
  2. Yazar: FULYA GÖNÜLALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 210Po, dengeüstü 210Pb, 226Ra, yüzey sedimentleri, 210Po, unsupported 210Pb, 226Ra, surface sediments
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET EGE DENİZİ KIYI SEDİMENTLERİNDE DENGE ÜSTÜ RADYOAKTİF KURŞUN BİRİKİMİNİN ALFA VE GAMA SPEKTROSKOPİSİ İLE İNCELENMESİ GÖNÜLALAN, Fulya Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler A.B.D. Danışman: Prof. Dr. Güngör YENER 10.02.2006, 82 sayfa Bu çalışmada Ege Denizi Türkiye kıyılarından toplanan sediment örneklerinde toplam 210Pb, 226Ra ve dengeüstü 210Pb aktivite konsantrasyonları tayin edilmiştir. Sediment örneklemeleri, 8 farklı istasyonda yapılmıştır. Bunlar kuzeyden güneye doğru; Çanakkale, Ayvalık, Dikili, Foça, Çeşme, Didim, Bodrum ve Marmaris'tir. Çalışmada 210Po konsantrasyonları sadece yaz mevsimi için verilirken, dengeüstü 210Pb ve toplam 210Pb aktivite konsantrasyonları mevsimsel olarak incelenmiştir. Örneklemenin ardından, sediment örnekleri sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar etüvde kurutulmuş, radyokimyasal işlemler uygulanmış ve elektrokimyasal depozisyon yöntemi ile 210Po balar diskler üzerine toplanmıştır. İlk depozisyon işleminden sonra altı ay bekletilen çözeltiler, ikinci depozisyon işlemine alınmıştır. Aynı yöntem ile belirlenen 210Po aktiviteleri, toplam 210Pb aktivitelerinin dolaylı ölçümünü sağlamıştır.VI Dengeüstü 210Pb aktivite konsantrasyonlan, toplam 210Pb(210Po) aktivitelerinden, dengedeki 210Pb(226Ra) aktivitelerinin çıkarılmasıyla hesaplanmıştır. Sediment örneklerindeki 210Po, 210Pb ve 226Ra aktivite konsantrasyonlarının belirlenmesinde, sırası ile silikon yarı-iletken yüklü parçacık dedektörü ve PIPS dedektörün kullanıldığı alfa spektrometresi ve Nal(Tl) sintilasyon gama spektrometresi kullamlmıştır. Tüm istasyonlar için yüzey sedimenti örneklerinde 210Po aktivite konsantrasyonlan ortalama olarak 38±5-20±3 (Bq.kg_1 kuru ağr.) arasında değişmektedir. Toplam 210Pb, 226Ra (dengede 210Pb) ve dengeüstü 210Pb, aktivite konsantrasyonlan sırası ile 60 ± 5 - 7 ± 1; 19; 41 ± 5 - 4 ± 1 aralığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF UNSUPPORTED RADIOACTIVE LEAD IN COASTAL SEDIMENTS OF AEGEAN SEA BY ALPHA AND GAMMA SPECTROSCOPY GÖNÜLALAN, Fulya MSc in Department of Nuclear Sciences ( Physics ) Supervisor : Prof. Dr. Güngör YENER 10.02.2006, 82 pages In this study, total 210Pb, 226Ra and unsupported 210Pb activity concentrations of sediments collected from Turkish coast of Aegean Sea were determined. The eight different stations from north to south, were studied for the sediment sampling are Çanakkale, Ayvalık, Dikili, Foça, Çeşme, Didim, Bodrum and Marmaris. In the study, while 210Po concentrations were only given for summer season, unsupported 210Pb and total 210Pb activity concentrations were investigated for seasonal. After sampling, the sediment samples were dried in drying oven up to reaching constant weight, radio chemical processes were performed and 210Po were collected on to copper disks by electrochemical deposition technique. The solutions that were stored for a period of six months after first deposition, were performed second electrochemical deposition. Determination of 210Po activities by same technique then provided an indirect measurement of the 210Pb activity concentrations.VIII Unsupported 210Pb activity concentrations were calculated by subtracting the supported 210Pb(226Ra) activities from the total 210Pb(210Po) activities. Alpha spectrometer with surface-barrier Si detector, passivated implanted planar silicon (PIPS) detector and Nal(Tl) scintillation gamma spectrometer were used in determining Po, Pb and Ra activity concentrations in the sediment samples, respectively. For all stations, m surface sediment samples, the average activity concentrations of 210Po were found in interval 38±5-20±3 (Bq/kg dry 91ft 99 (\ 9 İH wgt). Activity concentrations of total Pb, Ra and unsupported Pb, were calculated as60±5-7±l; 19; 41 ± 5 - 4 ± 1 Bq/kg respectively