Ege bölgesi geçit koşullarında bazı tütün çeşitlerinin agronomik ve kalite özellikleri üzerine bir araştırma
A research on agronomic and quality properties of some tobacco varieties in the transitional zone of aegean region
- Tez No: 172472
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aegean Region's tobacco, agronomy, % nicotin, reducing sugar, raw ash and chlorine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİ GEÇİT KOŞULLARINDA BAZI TÜTÜN ÇEŞİTLERİNİN AGRONOMİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KORKMAZ, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Süer YÜCE Mart 2006, 63 sayfa Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından (ETAE) tescil ettirilmiş ve üreticiler tarafından tercih edilen 4 tütün çeşidi 2004 yılında Denizli - Kale, Manisa - Kırkağaç ve Gördes ilçelerinde yetiştirilmiş ve bazı agronomik ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Deneme Tesadüf Blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak, çiftçi tarlalarında kurulmuştur. Agronomik özelliklerden bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak boyu ve kuru yaprak verimleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak boyu ve verimin çevre koşullarından etkilendiği gözlenmiştir. Tüm lokasyonlardaVI bitki boyunun ortalama 66,22 cm 71,56 cm, yaprak sayısının 27 - 33, yaprak boylarının 11 ile 12,56 cm arasında bulunduğu tespit edilmiştir. Kimyasal analizlerden % nikotin, indirgen şeker, ham kül ve klor içerikleri incelenmiştir. Yapılmış analizler sonucu çeşitlerin % nikotin içeriklerinin 0.34- 0.72, indirgen şeker içeriklerinin 18.05 -22 ham kül içeriklerinin 7.88 - 14.2 ve klor içeriklerinin 0.1 - 0.5 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ege Bölgesi Tütünleri, Agronomi, % Nikotin, İndirgen Şeker, Ham Kül ve Klor
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON AGRONOMIC AND QUALITY PROPERTIES OF SOME TOBACCO VARIETES IN THE TRANSITIONAL ZONE OF AEGEAN REGION Korkmaz Ayşe MSc in Dept. of Plant Breeding Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Süer YÜCE March 2006, 63 pages 4 tobacco varieties which're registered by Aegean Research Institute (AARI), were cultivated in 2004, in Denizli-Kale, Manisa- Gördes and Kırkağaç districts and some agronomic and quality properties were studied. The trial was conducted with three repitition in Random Complete Design in the farmers conditions. In this trial agronomic properties such as plant height, number of leaves, leaf length and drog leaf yields were studied. It's found statistically that all agronomic properties were affected by the environmental conditions. In this experiment it's determined that in all locations avarage plant heights were found between 66.22 cm-71.56 cm, number of leaves between 27-33, the leaf lengths between 11 cm-12,56 cm and drog leaf yields between 75kg-88 kg. In the chemical analysis; % contents of nicotin, reducing sugar, raw ash and chlorine were determined.VIII As a result of analysis it's determined that the % contents of the varieties were respectively changed between 0.34-0.72, reducing sugar contents between 18.05-22, raw ash contents between 7.88-14.2 and chlorine contents between 0.1-0.5.