Türkiye'nin 1975-2004 dönemi ödemeler bilançosunun zaman serileri ile analizi
Analyse of Turkey's balance of payments by time series between 1975-2004
  1. Tez No: 172470
  2. Yazar: KERİME CANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ONUR BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler bilançosu, zaman serileri, en küçük kareler yöntemi, ekonomik analiz, Balance of payments, time series, least squares method, economic analyse
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN 1975-2004 DÖNEMİ ÖDEMELER BİLANÇOSUNUN ZAMAN SERİLERİ İLE ANALİZİ CANTÜRK, Kerime Yüksel Lisans Tezi, Uygulamalı İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Onur BAŞKAN Ekim 2005, 132 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin 1975-2004 dönemi ödemeler dengesindeki bazı kalemlerin, bu dönem boyunca izlediği genel seyir, zaman serileri analizinden faydalanılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu değerlendirmede bu göstergelerin mutlak değerleri yerine ihracatın ithalatı karşılama oranı, hizmet gelirleri/ hizmet giderleri oranı, yatırım gelirleri/ yatırım giderleri oram değerlendirmeye esas alınmış ve bu oranların sergilediği ana eğilimler modellenmiş ve en küçük kareler yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Anlamlı bulunan modellerin ortaya koyduğu istatistiksel sonuçlar ekonomik analizlerle karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSE OF TURKEY'S BALANCE OF PAYMENTS BY TİME SERIES BETWEEN 1975-2004 CANTÜRK, Kerime MSc in Statistics Supervisor: Prof. Dr. Onur BAŞKAN October 2005, 132 pages In this study, general movement of some accounts of Turkey's balance of payments between 1975-2004 has been tried to display by using time series analyse. In place of absolute values of these indicators income of export/ expenditure of import ratio, income of service/ expenditure of service ratio and income of investment/ expenditure of investment ratio have been used and the basic tendency which these ratio display have been modelled and estimated by using least squares method. Statistical results of the models which have been found significant, have been discussed by comparing with economic analyses.