Heterojen veri tabanlarında üst veri yönetimi
Meta data management on heteregenous databases
  1. Tez No: 172475
  2. Yazar: GÖKSEL ÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞABAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Database, MSSQL, Oracle, DB/400, XML schema, XML model, OpenDB, GXMLSQL, SQL
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
V ÖZET HETEROJEN VERİ TABANLARINDA ÜST VERİ YÖNETİMİ ÜÇER, Göksel Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şaban EREN Ocak 2006, 51+41 sayfa Bu tezde bir uygulamanın farklı veri tabanlarında çalıştırılması durumunda ortaya çıkabilecek zorlukların giderilmesi, veri tabanı nesnelerinin kolayca tasarlanması ve yazılım geliştirmede geçen zamamn düşürülmesi incelenmiştir. Veri tabanlarında kullanılan nesnelerin tanımlanması için mevcut dil bir çok veri tabam tipine göre farklılık göstermektedir. SQL-92 standardına bağlı kalınarak yapılan tanımlamalar ise performans gibi özel durumlarda yetersiz kalmaktadır. Burada karşımıza çıkabilecek sorun için geliştirilen üst veri yönetim modeliyle tek bir dil üzerinden değişik veri tabanları için ve daha geniş tanımlama yeteneğine sahip nesne tanımlamaları yapılabilmektedir. Bu tezde kullanılan üst veri yönetim modeli XML şema teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. Anahtar sözcükler : Veri tabam, MSSQL, Oracle, DB/400, XML şema, XML model, OpenDB, GXMLSQL, SQL
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT META DATA MANAGEMENT ON HETEREGENOUS DATABASES ÜÇER, Göksel MSc in Computer Eng. Supervisor: Prof. Dr. Şaban EREN January 2006, 51+41 pages In this thesis, we have examined the ways of easily designing the structure of database objects, avoiding potential problems and minimizing loss of time during software developement when an application is designed to be executed on different databases. The current language used to define database objects varies according to database types. Object definitions based on SQL-92 standard may be inefficent especially when the performance criterion is considered. In such cases, using a meta data management model helps us to access different databases from single language while bringing us the ability to access wider range of database object' definitions.