Grid computing, volunteer computing ve kaynak bulma problemi için bir çözüm önerisi
Grid computing, volunteer computing and a proposed solution to the resource locating problem
  1. Tez No: 172478
  2. Yazar: ÜMİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Grid Computing, Volunteer Computing, Web Servisleri, OGSA, OGSI, Kaynak Bulma, Peer-to-Peer sistemler, Grid Computing, Volunteer Computing, Web Services, OGSA, OGSI, Resource Location, Peer-to-Peer Networks
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
ÖZET GRID COMPUTING, VOLUNTEER COMPUTING VE KAYNAK BULMA PROBLEMİ İÇİN BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ YILMAZ, Ümit Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent TOKER Mart 2006, 303 sayfa Bu tezde Grid ve Volunteer Computing sistemleri konusunda ortaya konan problemlerden,“kaynak bulma problemi”için optimum çözümün nasıl gerçekleştirileceği araştırılmıştır. Genel amaçlı bir Grid ya da Volunteer Computing sisteminin simulasyonuna yönelik bir uygulama geliştirme arabirimi gerçekleştirilmiş, kaynak bulma problemine önerilen çözümün değerlendirilmesinde bu sistemden yararlanılmıştır. Grid sistemlerine benzer özellikler taşıyan Web ve iki tip P2P ağı kullanıcı isteklerinin oluşturduğu modeller yönünden incelenmiştir. Elde edilen sonuçların küçük dünya karakteristiği gösterip göstermediği, oluşturulan ilgi tabanlı grafik modellerin kümeleme katsayısı ve ortalama yol uzunluğu özelliklerinin incelenmesiyle ortaya konmuştur. Küçük dünya özelliklerine sahip ağlarda kaynakların etkin şekilde bulunabilmesi için ağ bileşenlerinin kümelenmesi, küme içi bilgi yayılımı ve kümeler arası istek yayılımı tekniklerine dayanan bir çözüm önerilmiştir. Test amaçlı simulasyon sistemi Microsoft.NET Framework, C# dili ve.NET Remooting kullanılarak oluşturulmuş, sistem hakkında detaylar tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT GRID COMPUTING, VOLUNTEER COMPUTING AND A PROPOSED SOLUTION TO THE RESOURCE LOCATING PROBLEM YILMAZ, Ümit Msc in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent TOKER March 2006,303 pages in this thesis, öne of the majör problems of newly emerging Grid Computing technology, the“resource locating problem”, has been studied and an optimum solution to it has been proposed. An application programming interface for testing and simulation of a Grid ör Volunteer Computing system has been developed and used to test the proposed solution. Web and two P2P networks have been studied according to models based on user requests. Clustering coefficent and mean path length values of these interest based graph models have been used to clarify the small world characteristics of collaboration networks. A solution, which is based on clustering network components, infonnation dissemination in. clusters and request propagation between clusters has been proposed for locating resources effîciently in networks with small world characteristics. Simulation API, which has been used to test effîciency of the proposed solution has been created using MicrosoftNET Framework,.NET Remoting classes and C# programming language. Ali details about the API were included in the thesis.