Investigation of the thermal decomposition kinetics of Cr, Mo and W hexacarbonyl complexes with the schiff base 5-(P-dimethylaminobenzylidene) rhodanine (DMABR) using thermogravimetric methods
5-(P-dimetilamin benziliden) rodanin (DMABR) schiff bazının, Cr (Co)6, Mo (co)6, W (Co)6 ile verdiği komplekslerin ısısal bozunma kinetiğinin termogravimetrik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 172477
  2. Yazar: ESMA GÖKÇEN GÜNEŞ YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Termogravimetri, ısısal bozunma, kinetik, kompleks, Termogravimetry, thermal decomposition, kinetics, complex
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET 5-(P-DİMETİLAMİN BENZİLİDEN)RODANİN (DMABR) SCHİFF BAZININ, Cr(CO) 6,Mo(CO) 6,W(CO) 6 İLE VERDİĞİ KOMPLEKSLERİN ISISAL BOZUNMA KİNETİĞİNİN TERMOGRAVİMETRİK OLARAK İNCELENMESİ GÜNEŞ(YAĞCI), Esma Gökçen Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet YÜREKLİ Şubat 2006, 157 sayfa Bu çalışmada, Cr, Mo ve W hekzakarbonil komplekslerinin 5-(p-dimetilamin benziliden)rodanin(DMABR) Schiff bazı ile ısısal bozunma kinetiği araştınldı.Bu kompleksler için literatürde hiçbir ısısal bozunma verisi kaydedilmemiştir. 5-(p-dimetilamin benziliden)rodanin (DMABR) Schiff bazı ile VIB metal karbonillerinin [M(CO)6] [M=Cr,Mo,W], fotokimyasal tepkimesi sonucu yeni kompleksler sentezlenmiş, elementel analiz, FT-IR, !H spektroskopisi, kütle spektroskopisi yardımıyla karakterize edilmiştir. Hazırlanmış olan komplekslerin ısısal bozunma kinetiği, izotermal olmayan (dinamik) termogravimetri yöntemleriyle araştırılmış ve bozunmaya ilişkin kinetik parametreler (aktivasyon enerjisi E, bozunma reaksiyonunun mertebesi n ve Preeksponansiyel faktör A) tayin edilmiştir.Birinci bozunma basamağı için elde edilen en iyi değerler Cr(DMABR) için E=( 70.10±1.40 kJ/mole), n=l ve log A=(8.58±0.02), Mo(DMABR) için E= (69.97±2.60 kJ/mole), n=l ve log A= (9.10±0.10), n=l veVI W(DMABR) için de E=(90.50±1.07 kJ/mole),n=l ve log A=(10.17±0.04) olup, integral yöntemlerden Ozawa yöntemi ile bulunmuştur. Dinamik Termogravimetrik Analiz yöntemlerini oluşturan integral »diferansiyel ve fark-diferansiyel yöntemlerin karşılaştırılmasından söz konusu komplekslerin ısısal bozunma kinetiğinin incelenmesinde en uygun yöntemin integral yöntemler, özellikle Ozawa yöntemi olduğu, diferansiyel ve fark-diferansiyel yöntemlerin ise, özellikle reaksiyon mertebesi için hatalı sonuç verdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF THE THERMAL DECOMPOSITION KINETICS OF Cr, Mo AND W HEXACARBONYL COMPLEXES WITH THE SCfflFF BASE 5-(P-DIMETHYLAMINOBENZYLIDENE)RHODANINE (DMABR) USING THERMOGRAVIMETRIC METHODS GÜNEŞ(YA?CI), Esma Gökçen MSc in Chemistry Supervisor:Prof.Dr.Mehmet YÜREKLİ February 2006, 157 pages In this study, the thermal decomposition kinetics of Cr, Mo and W hexacarbonyl complexes) with 5(p-dimethylammobenzylidene)rhodaoine (DMABR) Schiff base were investigated. No thermal decomposition data have been reported in the literature for these complexes. New complexes have been synthesized by the photochemical reac tion of VIB metal carbonyls [M(CO)6][M=Cr,Mo,W] with 5(p-dimethyl- aminobenzylidene)rhodanine (DMABR) Schiff base and characterized by elemental analyses, FT-IR, iH and by mass spectrometry.The thermal decomposition kinetics of the complexes prepared was investigated by means of non-isothermal (dynamic) thermogravimetric methods and kinetic parameters(Activation Energy, E, reaction order, n, and preexponential factor, A) were determined. The best values were found to be E=(70.10 ±1.40 kJ/mole), n=l and log A=( 8.58±0.02 ) for Cr(DMABR) at first decomposition step E = ( 69.97 ± 2.60 kJ/mole ), n=l and log A = ( 9.10 ± 0.10 ) forVIII Mo(DMABR)at first decomposition step, E=(90.50±1.07 kJ/mole), n=l ve logA=(10.17±0.04) for W(DMABR) at first decomposition step by means of Ozawa's integral curve. From the comparison of dynamic thermogravimetric methods, i.e. integral, differantial and difference-differential methods, the most appropriate methods for investigation of kinetic parameters related to the thermal decomposition of complexes at issue were found to be the integral methods particularly Ozawa's method while differential and difference-differential methods lead to erratic results especially for the reaction order, n.