Sonlu bir cisim üzerindeki eşlenik sayılar
Cunjugate numbers over finite field
- Tez No: 172479
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sonlu cisim, eşlenik sayılar, lineer form, Hubert 90. Teoremi, devirli genişleme, Finite field, conjugate numbers, linear forms, Hubert's Theorem 90, cyclic extension
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET SONLU BÎR CtSİM ÜZERİNDEKİ EŞLENİK SAYILAR EDEMEN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül USLU Ocak 2006 Bu tez esas olarak beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez konusu tanıtılmış, ikinci bölümde cisim genişlemeleri hakkında genel bir özet ve parçalanış cisimleri ile ilgili teoremler ispatlarıyla verilmiştir. Üçüncü bölümde sonlu cisimler ve dördüncü bölümde cisim otomorfizmaları ile Galois teorisinin esasları ele alınmıştır. Beşinci bölümde sonlu cisimler üzerinde eşlenik sayılar ele alınmış olup, sonlu bir K cismi üzerinde cebirsel olan bir elemanın diğer bir cebirsel elemanın eşleniklerinin lineer ve çarpımsal formu şeklinde yazılabildiği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CONJUGATE NUMBERS OVER A FINITE FIELD EDEMEN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül USLU Ocak 2006 This thesis essentially consists of five chapters. In the first chapter, the subject of the thesis is explained. In the second chapter, a general summary of field extension and theorems about splitting field are given with their proofs. In the third chapter, finite fields, in the fourth chapter, automorphism of fields and basics of Galois theory are examined. In the fifth chapter, conjugate numbers over a finite field is examined; every algebraic number over a given finite field can be expressed by both linear and multiplicative forms of another algebraic number over the same field.