Sodyum karboksimetilselülozun asidik ortamda çeliğin korozyon davranışına etkilerinin incelenmesi
The investigation of the effects of sodium carboxymethylcellulose of behaviour of steel corrosion in acidic media
  1. Tez No: 172570
  2. Yazar: MELTEM DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADRİYE KAYAKIRILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Steel, Corrosion, Sodium Carboxymethyle cellulose, Electrochemical Measurement, Langmuir isotherm IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET SODYUM KARBOKSİMETİLSELÜLOZ'UN ASİDİK ORTAMDA ÇELİĞİN KOROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ DURSUN, Meltem Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kadriye KAYAKIRILMAZ Mayıs 2006, 159 sayfa Bu araştırmada, 298-328 K'de, 1 M HC1 içindeki çeliğin korozyon davranışına Na- CMC'nin inhibitor etkisi elektrokimyasal ve gravimetrik yöntemlerle belirlenmiştir. Bileşimi bilinen çelik çalışma elektrodu, Pt karşı elektrot ve Ag/AgCİ referans elektrot, olarak kullanılmıştır. Çeliğin korozyonuna karşı, Na-CMC'nin inhitör etki gösterdiği, inhibitor konsantarasyonu arttıkça çelik yüzeyine inhibitor moleküllerinin adsorpsiyonundan dolayı Na-CMC'nin inhibitor etkisinin arttığı ve adsorpsiyonunun Langmuir adsorpsiyon izotermine uyduğu saptanmıştır. 298 - 328 K'de 400ppm Na-CMC içeren çözeltilerde, sıcaklık arttıkça inhibisyon etkinliğinin azaldığı bulunmuştur. Aktivasyon enerjisi (E*a) ve diğer termodinamik parametreler (AH ve AS*) hesaplanmıştır. Potansiyodinamik polarizasyon, AC impedans ve gravimetrik ölçümlerinden elde edilen sonuçların uyumlu olduğu saptanmıştır. Deneysel veriler doğrultusunda, çeliğin korozyonunun kontrolünde, Na-CMC'nin kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Çelik, Korozyon, Sodyumkarboksimetil selüloz, Elektrokimyasal ölçüm, Langmuir izotermi ııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF SODIUM CARBOXYMETHYLCELLULOSE OF BEHAVIOUR OF STEEL CORROSION İN ACİDİC MEDÎA DURSUN, Meltem Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Kadriye KAYAK1RILMAZ May 2006, 159 pages The inhibition effect of Na-CMC on carbon steel corrosion at 298 K - 328 K in 1 M hydrochloric acid as corroding solution was evaluated by weight loss method and polarization and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) techniques. This work has demonstrated that Na-CMC have inhibition effect on corrosion process and their inhibition efficiencies are between 52 and 77 %. Increase in inhibition efficiencies with the increase of concentrations of Na-CMC shows that inhibition actions are due to adsorption on the steel surface and adsorption follows the Langmuir isotherms. The associated activation energy (E a) and other thermodynamic parameters (AH* ve AS*) have been determined. Results obtained from both potentiodinamic polarisation and AC impedance and gravimetric mesurements reveal that the compound is an effective inhibitor for the corrosion of steel.