Aksaray ili içme sularının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak incelenmesi
An investigation on the physical, chemical and bacteriologic properties of the drinking waters in Aksaray city
  1. Tez No: 172573
  2. Yazar: YUSUF ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HATİM ELHATİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: içme suyu, fiziksel özellik, kimyasal özellik, bakteriyolojik özellik m, Drinking Water, Physical Characteristic, Chemical Characteristic, Bacteriological Characteristic. IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET AKSARAY İLİ İÇME SULARININ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ASLAN, Yusuf Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hatim ELHATİP Ocak 2006, 101 sayfa Bu çalışmanın amacı, Aksaray ili (merkez) içme sularının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerini incelemek ve TSE TS 266 içme suyu standardı ile İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'te (Şubat 2005) belirtilen standartlara uygunluğunu araştırmaktır. Bu amaçlar kapsamında Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım 2004 döneminde çalışma alanının farklı bölgelerinde bulunan 14 noktadan alman 84 adet su numunesinin analizleri yapılmış ve Aksaray ili içme suyunun kalitesini belirlemeye yönelik hem arazide hem de Birinci Kılıçaslan İçme ve Kullanma Suyu Arıtma Tesisi kimya laboratuvarmda analizler yapılmıştır. Ölçümler sonucunda, Aksaray ilinin içme sularının ülkemiz için öngörülen içme suyu standartlarına uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Helvadere tatlı su şebekesindeki mevcut su TSE TS 266 içme suyu standartlarında belirtilen içme sularının sertlik derecesine göre yumuşak, 2 No'lu ve 3 No'lu şehir içme suyu şebekesindeki su ise orta sert su sınıfına tekabül etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ONTHE PHYSICAL, CHEMICAL AND BACTERIOLOGIC PROPERTIES OF THE DRINKING WATERS IN AKSARAY CITY ASLAN, Yusuf Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Professor Dr. Hatim ELHATİP January 2006, 101 pages The main objectives of this study are to investigate physical, chemical and bacteriologic characteristics of drinking waters in Aksaray City, and to evaluate appropriateness to the standards defined in TSE TS 266 drinking water and waters related to human consumption. For this purpose, 84 samples were collected during January, March, May, July, September and November 2004, from 14 points at different regions of the investigated area. The samples were analyzed in the concepts of these goals. The analyses were carried out both in-situ and at the Chemical laboratory of 1. Kılıçaslan Drinking Water Treatment Plant. Results of the measurements showed that the drinking water quality of Aksaray City is suitable for the drinking water quality standards of our country. In addition, the water, which is supplied from the Helvadere Drinking Water Line is corresponding to class of soft water, according to the TSE TS 266 Drinking Water Standards. Meanwhile, the waters presented as Number 2 and 3 Systems of ranking Water Line of City fall into the class of middle hard water.