Otomasyon petri netlerin parsic görsel programlama ortamında gerçekleştirilmesi ve PIC mikrodenetleyicileri yardımıyla uygulanması
The implementation of automation petri nets by means of parcis, a visual programming environment, and their application with PIC microcontrollers
  1. Tez No: 172579
  2. Yazar: ÇAĞLAR TATYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT UZAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basic Otomation Petri Nets, General Otomation Petri Nets, PARSIC, PIC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı ayrık olay sistemlerinin denetiminde kullanılan Basit Otomasyon Petri Net (BOPN)'ler ve Genel Otomasyon Petri Net (GOPN)'lerin gerçekleştirilmesinde PARSIC adı verilen bir görsel yazılım yardımıyla kod elde ederek, bu kodun bir PIC mikrodenetleyicisiyle sistem denetiminde kullanılmasını incelemektir. Bu çalışma kapsamında BOPN ve GOPN'lerin gerçekleştirilmesinde PIC16F628 ve PIC16F877 mikrodenetleyicileri kullanılmıştır. BOPNTerin kullanımım göstermek üzere uzaktan kumandalı bir kapı modeli ve benzer şekilde GOPN'lerin kullanımım göstermek üzere de deneysel bir endüstriyel imalat sistemi (Industrial Control Tranier), çeşitli çalışma senaryoları için denetlenmiştir. Ayrıca bu tez çalışmasında GOPNTer için yeni ağırlıklı yetkileme okları ve aksiyon fonksiyonları öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this MSc thesis is to obtain the control code by means of a visual software called PARSIC for the control of discrete event systems. The control code provided by PARSIC is just for PIC microcontrollers. In this study Simple Automation Petri Nets (SAPN) and General Automation Petri Nets (GAPN) are utilized in order to obtain the model of the desired discrete event controller. For the implementation of both SAPN and GAPN models two PIC microcontrollers, namely PIC16F628 and PIC 16F877 are utilized. The applicabilty of SAPN (respectively GAPN) is demonstrated by a radio controlled gate model (respectively an experimental manufacturing system-Industrial Control Trainer) for different control scenarios. Moreover, in order to enhance the modelling power of GAPN some extensions are proposed in this study.