A Petri net based inference network for design automation at functional level applied to mechatronic systems
Tasarım otomasyonu için geliştirilen işlevsel düzeyde, petri net tabanlı bir tasarım ağı ve mekatronik sistemlere uygulanması
- Tez No: 82447
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Otomasyonu, Petri Net, Tasarım Ağı, Mekatronik Tasarım, Tasarımda Belirsizlik, Bilgi Akışı, Melez Otomatlar, Sezgisel Bulanık Petri Net (IFPN). vı, Design Automation, Petri Net, Design Network, Mechatronic Design, Uncertainty in Design, Information Flow, Hybrid Automata, Intuitionistic Fuzzy Petri Nets (IFPN). IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
öz TASARIM OTOMASYONU İÇİN GELİŞTİRİLEN İŞLEVSEL DÜZEYDE, PETRI NET TABANLI BİR TASARİM AĞI VE MEKATRONİK SİSTEMLERE UYGULANMASI Erden (Unsal), Zühal Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir Erden Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan M. Erkmen Haziran 1999, 295 sayfa Bu tez çalışmasında, mühendislik tasarım sürecindeki kavramsal tasarım aşamasının otomasyonuna katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Petri Net tabanlı bir tasarım-çıkarım ağı mimarisi sunulmaktadır. PNDN olarak adlandırılan bu tasarım ağı, fonksiyonel düzeyde bilgi akışının modellenmesini sağlamakta ve tümleşik tasarıma destek olmaktadır. PNDN'nin oluşturulması için kullanılan teorik yapı Petri Net teorisi ve melez otomatlara dayanmaktadır. Bu yapı, tasarlanacak ürünün işlevsel gösterimini kullanarak, melez otomat modeli aracılığıyla ürüne ait PNDN tasarım ağının otomatik olarak kurulmasını sağlamaktadır. PNDN'nin oluşturulması için gerekli teorik yapının geliştirilmesinin ardından, tasarlanacak sistemdeki bilgi akışını soyut düzeydePNDN'deki“token”akışı olarak modelleyen bir matematiksel yaklaşım oluşturulmuştur.“Token”akışı gerek“deterministic”PNDN, gerekse bilgi ya da bilgi akışında eksiklik, belirsizlik veya çelişki bulunabilen“nondeterministic”PNDN için geliştirilmiştir. Söz konusu belirsizlikler, PNDN'de Sezgisel Bulanık Önermeler yaklaşımı kullanılarak çözülmüştür. Belirsizlik altındaki PNDN'de bilgi akışı, tasarım ağı içinde hareket eden her“token”a atanan kararsızlık aralığı ve“token”akışı sırasında bu aralıkta oluşan değişiklikleri ifade eden bir yapı ile modellenmiştir. Sunulan tez çalışması kapsamında geliştirilen PNDN yapısı, çeşitli mühendislik disiplinlerinin kavramsal tasarım aşamasından başlayarak tümleştirilmesi felsefesine dayanan mekatronik tasarıma uygulanmıştır. Tezde sunulan bu alandaki uygulama, bir mekatronik dantel kesme sisteminin kavramsal tasarımını içermektedir. Bu tasarımda üç farklı tasarım alternatifi PNDN tasarım ağı kullanılarak ifade edilmiş ve sistemdeki üst düzey bilgi akışı, PNDN yapısı içindeki token akışı olarak deterministic ve nondeterministic durumlar için modellenmiştir. Tasarım alternatiflerinin PNDN yapıları karşılaştırılmış ve bu tasarım ağının değerlendirme özellikleri kullanılarak tasarım alternatifleri içinden seçim yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PETRI NET-BASED INFERENCE NETWORK FOR DESIGN AUTOMATION AT FUNCTIONAL LEVEL APPLIED TO MECHATRONIC SYSTEMS Erden (Unsal), Zühal Ph. D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir Erden Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan M. Erkmen June 1999, 295 pages This thesis presents a Petri Net based design inference network architecture, called PNDN that models information flow on a functional basis and supports domain integration, to facilitate design automation at the conceptual phase of an engineering design procedure. The theoretical framework in developing the PNDN is based on the theory of Petri Nets and Hybrid Automata. This framework automatically creates a transition map starting from the design artifact representation as a Hybrid Automaton and leading to a Petri Net based network architecture. The theoretical framework in structuring the PNDN necessitates the mathematical formalism of the information flow within the network, as a token flow through the PNDN. The token flow model is developed bothfor a deterministic PNDN and for a nondeterministic PNDN, which involves uncertainties. Such uncertainties in the PNDN are handled using the Intuitionistic Fuzzy Propositions. Information flow in a nondeterministic PNDN is modeled through a formalism, which is based on attaching an indecisiveness interval to tokens flowing through the network and on processing the width of this indecisiveness interval throughout token flow over the network. The PNDN architecture is applied to the conceptual design of mechatronic systems, since it is a decentralized design network. An example application of the PNDN presented in this thesis, is the conceptual design of a Mechatronic Lace Cutting System (MLCS). Three conceptual design alternatives and the corresponding PNDNs are given. Evaluation measures are introduced and an example of selecting the best design among several alternatives is provided in the balance of this thesis.